Преко хиљаду предмета распоређено на предсједницу и једног судију Основног суда у Херцег Новом

У Основном суду у Херцег Новом тренутно, након подношења оставке једног судије на лични захтјев, ради један судија и предсједница Суда.  Велики број предмета који је распоређен на њих двоје није могуће рјешавати  у законском року. Како би донекле ублажили проблем неки предмети делегирани су основним судовима у Котору и на Цетињу а једна судија са Цетиња, уколико  стигне сагласност Судског савјета, могла би доћи у Херцег Нови на испомоћ.

Како је у емисији „У четири ока“ казала предсједница херцегновског Основног суда Весна Газдић по систематизацији  требало би да имају шест судија и предсједника  а тренутно ради један судија док је једна судија  на породиљском одсуству.

Весна Газдић-предсједница Основног суда у Херцег Новом

-Један колега је поднио оставку крајем септембра и та ситуација која је била сложена  додатно  се усложила његовим одласком.  Имамо проблем како распоредити његове предмете на нас двоје али мораћемо ријешавати и то питање, казала је Газдић.

Како појашњава, судије у Херцег Новом се сусрећу са великим изазовима јер раде све реферате  без  изузетка а с друге стране задужују велики број сложених предмета.

Газдић каже да сличну судбину дијеле још неки основни судови у Црној Гори.

-Грађани морају да знају да у цијелом црногорском правосуђу постоје проблеми. У ОС у Жабљаку не постоји судија, у Пљевљима недостаје двоје или троје судија, у Рожајама ради председник Суда са још једном колегиницом, у ОС у Беранама недостаје осам судија. Цијели сјевер је у дефициту. Велики проблем има и ОС у Бару. Што се тиче ОС у Котору њима у овом тренутку недостаје четворо судија, а мислим да је систематизовано 12 али успјевају да обезбиједе процес рада и  доста нам помажу, јер одређени број предмета делегирамо њима на даљу надлежност, објаснила је Газдић.

У херцегновском Основном суду имају преко 500 предмета старијих од три године што, како је рекла, није за похвалу али са постојећим капацитетом их не могу ријешити у законском року. Не може се испоштовати ни Закон о заштити права на суђење у разумном року али по ријечима предсједнице Суда, труде се максимално да то буде у неким разумним границама преко прекорачења.

-Од почетка године судије Дубљевић, Маројевић и ја имали смо око  1000 предмета у раду а до краја септембра смо тај број преполовили. Остало је сигурно активних 1500 предмета који до краја године не можемо ријешити. Ја сада примам само кривичне предмете и иако имам право да не радим пуним капацитетом  то нисам урадила и наставилла сам да судим као да сам судија све у циљу да грађани не трпе више него што сада трпе штетне посљедице, казала је Газдић.

Како појашњава у у пуном саставу су радили до краја 2021. године, а онда се број судија почео смањивати и до краја 2022. отишло је четворо колега.

-У оваквој ситуацији као једино рјешење сам видјела у томе да неке предмете делегирамо судовима у Котору и Цетињу. Одласком судије Маројевића остало је 850 предмета који су такође наслијеђени од судија који су одлазили.  Тренутно у раду имам 600, судија Дубљевић исто толико предмета.  Те предмете нисам могла да распоедим на нас двоје и покушала сам да нађем неко адекватно рјешење. Задњи радни састанак имали смо 20. октобра у Судском савјету гдје су биле присутне моје колеге из других судова. Обратила сам се Судском савјету и остављен је један рок да постигнемо интерну сагласност са колегама из Котора и Цетиња. Председник Основног суда са Цетиња  исказао је спремност да прими  комплетан кривични реферат колеге Маројевића и то је око 130 предмета, а колега из Котора  150 старих предмета, казала је Газдић.

Како је појаснила председник ОС Цетиње је дао сагласност и да судија Тања Видић дође као испомоћ у рјешавању старих предмета а званичан одговор на тај предлог очекују из Судског савјета.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here