ПРЕИСПИТИВАЊЕ ДУГОРОЧНИХ УГОВОРА У ЗОНИ МОРСКОГ ДОБРА

Сви дугорочни уговори које је Јавно предузеће за управљање морским добром потписивало са корисницима у претходном периоду, међу којима и са Поморским саобраћајем, биће преиспитани, казао је за РТХН директор тог предузећа Младен Микијељ. Правни статус Поморског саобраћа било је и посланичко питање на засједању државног парламента.

Ново руководство Јавног предузећа за управљањем морским добром почело је “пречешљавање” уговора потписаних у претходном периоду. Један од оних који су под лупом је уговор о концесији са предузећем Поморски саобраћај из Каменара.

-У припреми је формирање комисије која ће се бавити дугорочним уговорима који су закључени у претходном периоду. Сваки уговор који је плод корупције биће презентован јавности и биће поднијета кривична пријава, казао је Микијељ.

Питање правног статуса Поморског саобраћаја и на основу којих концесија и уговора то предузеће користи оперативну обалу покренуто је и у државној скупштини. Посланица Данијела Ђуровић је, обраћајући се министру капиталних инвестиција Младену Бојанићу, подсјетила да је основни уговор о закупу морског добра  истекао 31. 12. 2018. године. Тада је Влада дала зелено свјетло Јавном предузећу да распише јавни позив за прикупљање понуда за закуп морског добра у Лепетанима и Каменарима са обавезом изградње новог пристаништа у Каменарима.

-Овај тендер није реализован већ је седам мјесеци касније, такође закључком Владе, дата сагласност на анекс основног уговора којим се продужава право закупа и уједно и обављање јавног превоза до дојеле концесије за обављање јавног превоза. Колико је познато, до данас се нису стекли услови за додјелу концесије нити закуп морског добра, рекла је Ђуровић.

Министар Бојанић је казао да Поморски саобраћај има монополски положај те да сматра да су Фонд ПИО, односно држава, направили грешку када је продато такво предузеће.

-Тендер за додјелу концесије ће бити расписан током ове године, а до краја 2021. све бити завршено. Са дужном пажњом ћу се односити према овом проблему и министарство ће испратити тендер, под пуним тржишним условима имаће сви право да конкуришу, ни било клом другом.

Посланица Ђуровић затражила је да Новљани и Тивћани имају регресирану односно нижу цијену возне карте трајектом. Поручила је и да је ревизија констатовала да нема адекватне податке промета предузећа Поморски саобраћај на основу којег обрачунава надокнаду. Недавно је потредсједник Владе Дритан Абазовић за нашу РТВ казао да ће Влада преиспитати све приватизације у ОХН, па тако и овог предузећа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here