Представљени филмови „Вера сања о мору“ и „Рози мјесец“

Причу о жени у шездесетим годинама која се хвата у коштац са животом и проблемима породице, уоквирену у филму „Вера сања о мору“ представили су на конференцији за новинаре редитељка Калтрина Краснићи и продуцент Шкумбин Иштрефи. Потом је било ријечи о филму „Рози мјесец“ из угла редитељке Флур ван дер Мулен о односу оца и кћери на ивици између живота и самоубиства.

Филм „Вера сања о мору“ стваран је седам година, а онда је премијерно приказан прошле године у Венецији од када има веома богат фестивалски живот, објаснила је редитељка Калтрина Краснићи.

– То је био веома тежак период за испричати ову причу јер није популарно говорити о жени у њеним шездесетим годинама. Током ток периода, представили смо филм на различитим платформама. На једном од њих упознала сам селектора из Венеције који је био заинтересован да види филм и у коначном издању. Када су га погледали, поручили су ми да је филм примљен и то је било то, казала је Краснићи.

Како је казала, не сматра да је у филму исказана прича која је специфична само за наш регион, већ је ријеч о економским моментима жене који су карактеристични за овај дио свијета.

Чим је прочитала текст, знала је да жели по њему да сними филм.

– За то је више разлога, а као прво главни лик је жена у 60-тим годинама, а не сјећам се када сам последњи пут видјела на нашим просторима да је жена вођа у тим годинама, углавном за њих важе нека друга правила и према њима се опходе по одређеним стереотипима. Други важан аспект је био што је она тумач за знаковни језик. Још један важан аспект тиче се имовине те жене и то је дио који сличи на живот моје мајке и периода развода када је имала четворогодишњи процес на суду и била је поражена, објаснила је Краснић.

Филм има богат фестивалски живот од прошле године када је премијерно приказан у Венецији, казао је продуцент Шкумбин Иштрефи.

– У Токију смо добили прву награду, филм је приказан на бројним фестивалима А категорије. Имали смо и комерцијални успјех јер је филм откупио канал HBO, право приказивања и за Италију и за Јапан. То представља додатну вриједност јер је до сада било заиста тешко да се прода одређени филм који долази са балканског простора.

Додаје да је рад на овом остварењу за њега било истраживање новог свијета.

Редитељка филма Рози мјесец Флур ван дер Мулен, задовољна је синоћњом реакцијом публике на Канли кули.

– Било је заиста лијепо и након филма људи су ми прилазили и постављали су ми различита. То је био снажан осјећај и сазнање да сам људима дотакла срца, казала је редитељка.

Филм је премијерно приказан у Њујорку, а потом је наставио фестивалски живот и путовање.

 – У биоскопима у Холандији је од септембра и сачекаћемо да видимо реакције публике. До сада иде веома добро и задовољни смо, велико је интересовање оних који желе да одгледају филм.

Вечерас на 35. ФФХН – МФФ

На Канли кули вечерас филмови „Хероји радничке класе“ од 20:30, потом „Мими“ од 22:10.

На тврђави Форте маре, у оквиру селекције Кино Европа, биће приказан филм Алкарас од 20:30, а потом од 22:45 и филм Римини.

У амфитеатру Дворане Парк у селекцији студентских филмова вечерас остварња: Зашто не заплешеш?; Хеј, хвала и твојима; Сама; Фендер; Туђа посла и филм Дете.

У категорији документарног филма вечерас у кући Ива Андрића: Мир наше госпе; Сутра је водена палата; Гнијездо; Приручник и филм Нека врста интимности.

Детаљан програм погледајте на www.filmskifestival.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here