Представљена подршка рибарима: Из Агробуџета за модернизацију флоте 350 хиљада еура подршке

Рибарима у Херцег Новом представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде презентовали су данас мјере подршке за модернизацију флоте из Агробуџета 2024.

Како је за РТХН казао савјетник у Директорату за риболов у овом Владином ресору, Игор Вујовић, укупна средства обезбјеђена Агробуџетом за сектор рибарства износе 2,95 милиона еура, од чега је 350 хиљада опредјељено за модернизацију флоте кроз три јавна позива.

Игор Вујовић, савјетник у Директорату за риболов

– Јавни позив за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов немерзалних ресурса, за употребу риболовног алата – мреже и коче, гдје смо обезбједили 80 хиљада еура. Други Јавни позив је за модернизацију професионалне риболовне флоте за улов пелагичних ресурса, гдје је обезбјеђено 50 хиљада еура. Трећи Јавни позив – Модернизација професионалне риболовне флоте у малом и великом привредном риболову, гдје је обезбјеђено 240 хиљада еура. Ту је највећи број наших привредних рибара, кој имају управо ту дозволу – наводи он.

Вујовић појашњава и колики су максимални износи опредјељени за подршку у оквиру ове мјере.

– Максимални износи подршке су 8 хиљада еура за мали и велики привредни риболов, односно 10 хиљада за пелагични и кочарски. Што се тиче подршке за кочаре и пливаричаре, она износи 70% од укупне инвестиције, док је за мали и велики привредни риболов до 50% – информише Вујовић.

Прихватљиве инвестиције за подршку су сви рачуни издати од 1. јануара 2024. године, наводи Вујовић.

– Наши рибари већ од понедељка могу да аплицирају и предају захтјеве. Успостављена су два степена провјере, које подразумијева контрола захтјева. То су административна и теренска контрола. Током те прве административне контроле провјеравамо документацију која се предаје, а након тога излазимо и на терен, гдје теренски констатујемо и биљежимо све то што су рибари инвестирали – казао је он.

Јавни позиви отворени су до 15. октобра 2024. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here