Представа “Сретна кућица” у амфитеатру Дворане „Парк“

Позоришна представа за најмлађе “Сретна кућица” у продукцији Градског казалишта лутака Ријека биће изведена у амфитеатру Дворане “Парк” у суботу, 3. септембра у 19:00 сати. Представа је едукативно-забавног карактера, прожета порукама о љубави према књизи и читању.

Тема коју глумци Градског казалишта Ријека приказују кроз сценски језик прилагођен је најмлађима, а настала је према истоименој награђиваној сликовници Кармен Делач Петковић и Дијане Арбанас написаној према интригантној истинитој причи о оснивању прве библиотеке у малом селу Кути у Горском котару давне 1936. године, и то на подстицај самих мјештана.

Прича о тој, можда најмањој библиотеци и читаоници у Хрватској, добија и своју луткарску верзију, те дјеци једноставно и разумљиво, причом о емоцијама, суживоту у животињском и биљном свијету, проговара о важности заједништва и хуманости, о раду, истрајности и самоодрицању, који увијек доносе плодове.

Ова мала путујућа представа приближава дјеци узраста од најмање три године свијет књига и важност читања те их оплемењује и увесељава, баш као што је и библиотека, права “сретна кућица”, оплемењивала и олакшавала живот на селу у вријеме економских криза, како некада тако и данас.

Представа „Сретна кућица“ ће на иновативан начин дјеци и њиховим родитељима пружити надахнуће и подршку у срећнијем одрастању. Вјерујемо да ће у извођењу једнако уживати и малишани и њихови родитељи, а ово је наш начин да им свима пожелимо што више успјеха у новој школској години и што више дружења са књигом”, изјавио је Томо Асановић, испред Дјечјег клуба Луштица Беј, који на свакодневном нивоу припрема сјајне програмске садрзаје.

“Сретна кућица” је дио пројекта “Ријека 2020 – Еуропска пријестолница културе” и настала је у оквиру програмског правца “Дјечја кућа”. Ауторке представе су Ивана Ђула и Милица Синкауз док режију потписује Морана Доленц.

Сликовница “Сретна кућица” 2014. године на сајму књиге Интерлибер освојила је књижевно-ликовну награду “Овца у кутији” за најбољу сликовницу према одабиру дјечјег жирија који је чинило 241 дијете узраста од пет до десет година. “Сретна кућица” је први пројекат који Градско казалиште лутака Ријека реализује у години у којој Ријека носи титулу Еуропске пријестолнице културе.

Представа је награђивана наградом дјечјег жирија “Златна жирафа” за најбољу представу фестивала 2020. на 31. полетном лутковном пристану у Марибору у Словенији, те за најбољу сценографију Лучи Видановић на 1. фестивалу на Првом фестивалу луткарске умјетности у Мостару 2021.

Препоручени узраст 3+ . Улаз бесплатан

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here