Представа „Енергија и ја“ атељеа Арлекин – интеракција са малишанима

Дјечија позоришна представа „Енергија и ја“ изведена је у оквиру 27. Херцегновских  априлских позоришних свечаности. Малишане су глумци водили кроз  дружење у коме је било музике, свјетлосних ефеката, реквизита које најмлађој публици јасно сугеришу гдје је све енергија коју треба штедити као један од важних ресурса. И овог пута  представа обилује едукативним садржајем како је то већ обичај када је ријеч о програмима Атељеа „Арлекин“.

На ХАПСИћ-у према тексту и у режији Душанке Беладе, занимљиве дијалоге водио је глумачки дуо Ивона Човић Јаћимовић и Жана Гардашевић Булатовић.

Представа је рађена занимљиво, по фрагментима, кроз монологе и дијалоге који су интерактивни, па су дјеца и учесници и коментатори. Порука се односи на енергетску ефикасност.

 Глумица Жана Гардашевић Булатовић казала је за РТХН да је публика дивно реаговала:

Жана Гардашевић Булатовић

– Дјеца су била у интерактивном односу са нама. Апсолутно су много значајне дјечије представе, а хоћу да извојим наше представе koje су дио примјењеног позоришта и обрађују теме из опште културе. Наша визија је да позориште уведемо у образовни систем, а ово су почеци у том смислу,казале је она.

Ивона Човић Јаћимовић исказала je задовољство што је била пуна сала и што су дјеца била активна:

Ивона Човић Јаћимовић

– То показује колико је интересовање дјеце, за оваквим едукативним садржајима, које пласира умјетнички атеље Арлекин. Јако смо захвални организаторима Фестивала, што смо дио овог програма. Овакви едукативни садржаји попримају значај у Црној Гори и региону , а имао је и учинак на ХАПС-у. Дјеца су најзахвалнија публика, зато што од њих правимо будућу позоришну публику, будуће критичаре како позоришне, тако и филмске, будуће редитење, сараднике…Они су срж, најбитнија публика којима треба да се посветимо јер су наша будућност, сматра она.

 Истиче да је захвалана што су дио овог програма и  да јој је драго како публика реагује на оно што ради умјетнички атеље Арлекин.

Представа је била тематски ангажована, високе умјетничке вриједности, са основним циљем подизања самосвијести код најмлађе популације у Црној Гори о ономе што је важно у промоцији енергетске ефикасности.

Поред едукације на овај начин се одгајају и будући заљубленици у позориште.

Сценографију су радиле мр Нела Дармановић Махмутовић и Драгана Копривица, музику потписује редитељка представе, аранжман Владимир Мараш и Михаило Радоњић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here