Представа „Две жене и један рат“ – преклапање стварности, фикције и историје

У Дворани Парк синоћ је одиграна представа “Две жене и један рат”, фасцинантна прича о двије српске добротворке из времена Великог рата, у извођењу Вјере Мујовић и Марије Бергам.

Према ријечима Мујовић, с обзиром да се ради о интимној представи која се изводи за 30-ак људи у салону „Дома Јеврема Грујића“ у Београду, извођење на великој сцени Дворане Парк је било изазовно.

-Ова дуодрама је врста амбијенталног, односно примјењеног позоришта и извођење доста зависи од музеја у којем је настала, те смо и Марија и ја имале трему, али смо заита биле пресрећне реакцијама публике, а и волимо Херцег Нови посебно, истакла је Мујовић.

Добро је на театарски начин, наводи Мујовић, позоришним средствима оживљавати и бавити се културом сјећања.

-Култура сјећања је јако важна у глумачком и сваралачком раду, јер је у многим случајевима истина занимљивија од неке маште. Када нешто измаштамо кажемо – сувише је тога, а толико има судбина које су заиста за невјеровати, казала је Мујовић.

За Марију Бергам играње у овом комаду било је ново и фантастично искуство.

– Све написано у тексту су историјски извори. Јелена и Мабел су се заиста у неком тренутку среле у „Дому Јеврема Грујића“ и оно што је лијепо је што у том амбијенту и играмо представу. Једно од наљепших доживљаја је када су долазиле средњовјечне жене из разних дијелова Србије и говориле ми како су њихове баке биле штићенице Јелене Лозанић и онда сви у вас гледају као да сте ви управо она и онда се деси преклапање стварности, фикције и историје. То је јако лијеп осјећај, и заиста сам на својој кожи осјетила колики је добротвор она била, истакла је Бергам.

Комад је урађен по тексту Јелене Кајго и у режији Алека Цонића, а поред Мујовић и Бергам глумио је и Данило Бабовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here