ПРЕДСЈЕДНИК СИ ПОЗИВА НА КОНКРЕТНЕ АКЦИЈЕ ЗА РЈЕШАВАЊЕ ПИТАЊА КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА И ЕНЕРГЕТИКЕ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кинески предсједник Си Ђинпинг истакао је у свом обраћању на Самиту лидера Г20 у недељу да питања климатских промјена и енергетике представљају најистакнутије глобалне изазове и позвао на конкретне акције по принципу заједничке, али диференциране одговорности.

У свом говору путем видео линка, Си је поздравио растућу вољу и замах међународне заједнице у заједничком суочавању са изазовима и истакао да је кључно предузети конкретне акције.

Наводећи честе појаве екстремних временских неприлика и недавне турбуленције на међународном енергетском тржишту, Си је позвао међународну заједницу да уравнотежи заштиту животне средине и економски развој и узме у обзир средства за живот људи док се носе са климатским изазовима.

-Велике економије треба да унаприједе сарадњу у том погледу, рекао је Си.

Кинески предсједник је поновио важност потпуне примјене Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским промјенама и Париског споразума са Уједињеним нацијама у њеној основи.

-Међународна заједница треба да убрза своје акције и унаприједи сарадњу са принципом заједничке, али диференциране одговорности као каменом темељцем, међународним законима као његовим основом и ефикасним акцијама као смерницама, рекао је Си.

Он је истакао технолошки напредак у борби против климатских промјена, јер то помаже у реализацији енергетске транзиције. Он је такође предложио да земље чланице Г20 преузму водећу улогу у унапређењу и примјени напредних технологија.

-Развијене земље такође треба да испуне обавезе пружања финансијске подршке земљама у развоју, закључио је Си.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here