Предложено повећање плата за просветаре од септембра

Министарства финансија и просвјете предложила су измјене Гранског колективног уговора (ГКУ) на начин да просвјетни радници најкасније до краја трећег квартала ове године добију повећање нето зарада од минимум 15%, а да се у што скоријем року крене са измјенама ГКУ.

Како се наводи у заједничком саопштењу Министарства просвјете, науке и иновација и Министарства финансија, комисија која би за то била надлежна може бити формирана већ почетком наредне седмице.

Министарка просвјете, наука и иновација Анђела Јакшић-Стојановић и министар финансија Новица Вуковић, са сарадницима, разговарали су са представницима Синдиката просвјете.

– Министри су предложили измјене Гранског колективног уговора (ГКУ) на начин да просвјетни радници најкасније до краја трећег квартала 2024.године добију повећање нето зарада од минимум 15 %, а да се измјенама ГКУ приступи у што скоријем року. Комисија која би за то била надлежна може бити формирана већ почетком наредне седмице – наведено је у саопштењу.

Истовремено ће се радити на измјенама Закона о зарадама у јавном сектору да би се исправиле евидентне нелогичности и неусклађености у систему зарада, како је и најављено из ресора финансија.

– Саговорници су се усагласили да је неопходно примијенити одржива рјешења која неће угрозити функционисање система, а са друге стране ће водити до системског унапређења положаја просвјетних радника у друштву, што је свим учесницима у разговору и циљ – закључује се у заједничком саопштењу Министарства просвјете, науке и иновација и Министарства финансија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here