Предлог Скупштини Општине – накнада за свако новорођенче 500 еура

Илустрација - Фото:Pixabay

Предлог Одлуке о измјенама Одлуке о правима и услугама из социјалне и дјечије заштите биће једна од тачака дневног реда на 12. редовној сједници Скупштине Општине Херцег Нови, која је заказана за сриједу, 8. фебруара, са почетком у 9 часова.  

Према ријечима в.д. секретарке за локалну самоуправу у Општини Херцег Нови Весне Самарџић, измјена основне одлуке о  социјалној и дјечијој заштити, односно, правима из социјалне и дјечије заштите Општине Херцег Нови, односи се на два дијела:

 – Један дио односи се на измјену дијела једнократне помоћи за лијечење. То је сад предвиђено умјесто на 20 на 25 обрачунских зарада, коефицијента у јавном сектору. Други дио се односи на измјену накнада за новорођену дјецу. Оно што је предвиђено овом измјеном је  да се за свако новорођено дијете убудуће од Општине остварује накнада од 500 еура. За двојке је планирана накнада од 2 000 еура, за тројке 5 000 еура, од Општине Херцег Нови, појаснила је Самарџић.

Ови износи су суштина измјене Одлуке, која ће се у наредну сриједу наћи пред одборницима, који су је са прошле сједнице вратили на дораду:

– На прошлој сједници Скупштине било је и одређених амандмана. Ријеч је о износу који је Општина у могућности да опредијели. Вољели би да је то и више, али с обзиром на наша скромна буџетска средства и на чињеницу да смо Општина, која нема велике приходе као неке много богатије и развијеније општине, сматрамо да и ових 500 еура за свако новорођено дијете је велики искорак у односу на ранија законска рјешења. Претходном Одлуком је било одређено 100 еура за свако новорођенче, као и 30 еура, које су биле предвиђене правилницима, одлукама из 2015. , 2016. , 2017. године, навела је Самарџић.    

Право на новчану накнаду за новорођено дијете, остварује се под условом да подносилац захтјева има пријављено пребивалиште или одобрено стално настањење у општини Херцег Нови у трајању од најмање двије године непрекидно прије рођења дјетета, за које се остварује наведено право.  

 Самарџић сматра да уколико ова Одлука буде усвојена, онда ће наша Општина бити једна од водећих, када је ријеч о овој накнади.

– Све ово иде у правцу повећања наталитета и помоћи будућим родитељима. И до сада смо помагали на разне начине. Општина је до сада одобравала помоћ по правилнику о додјели једнократне помоћи за поступке медицински потпомогнуте оплодње. То ћемо наставити и биће омогућено да се већи износи опредијеле за све парове, који буду заинтересовани. Ријеч је о паровима који се лијече у иностранству. За прошлу годину је податак да смо имали шест захтјева и од тога четири остварене трудноће, казала је Самарџић. 

Општина Херцег Нови ће и убудуће наставити са мјерама подршке суграђанима у циљу повећања наталитета и помоћи родитељима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here