Празник вокалне умјетности степеник више у културном развоју Херцег Новог

Концертом на коме је наступило шест хорова изводећи разноврсне композиције, од духовних, преко традиционалних до модерних, синоћ је на Канли кули отворен 8. Међународни фестивал хорова Херцег Нови, који је окупио 24 хора из девет држава.

У име организатора, “Црногорске хорске асоцијације” учеснике, госте и публику је поздравила оснивач и директор фестивала Нада Караџић, истичући да је за седам година херцегновски фестивал постао препознатљив у региону и Европи по учешћу веома квалитетних хорова, диригената и еминентних чланова жирија.

-Радећи на квалитету и континуитету фестивала, настојали смо да развојном и покретачком стратегијом овај пројекат одржи висок ниво умјетничког садражаја, како би привукао многе посјетиоце и љубитеље хорског пјевања. Дугорочна визија фестивала је стварање нових култоролошких и едукативних садржаја, који ће допринијети бољем схватању хорске музике, као дијелу нашег културног насљеђа, поручила је Караџић.

Фестивал је отворио потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, истакавши задовољство што, поред тога што се већ приближава свом јубилеју, постаје популаран у свијету хорског пјевања, што потврђује све већи број учесника.

-Тродневни програм испуњен је ревијалним и такмичарским наступима, предавањима, и то на више сцена у Херцег Новом за шта захваљујемо организатору јер се потрудио да учесницима прикаже и дио љепота нашег града и омогућу већем броју грађана и гостију да уживају у музици.

Општина Херцег Нови је препознала значај фестивала за културни напредак града, и жељу организатора да ову врсту музике приближи младима.

-Фестивал хорова у Херцег Новом је празник вокалне и инструменталне умјетности, а сваки степеник направљен у културном напретку града веома цијенимо у локалној самоуправи и Секретаријату за културу и образовање, зато фестивал има нашу подршку. Свјесни смо да је то једини прави пут васпитавања омладине и поштовања правих вриједности па је и стратегија развоја усмјерана ка јачању културне политике. Зато ми је драго што међу вама има и омладине, али и учесника свих генерација, јер тако се најбоље учи и преноси образац успјеха, поручио је Мустур.

Бројна публика је уживала у концерту на коме су наступили:  Женски вокални ансамбл “Либеро” из Живиница у пратњи тамбураша,  Византијски хор “Свети Јован Дамаскин” из румунског града Арада, “Мушки хор Монтана” из истоименог града у Бугарској, Камерни ансамбл „Te Deum Adoramus“ из Софије, Омладински хор„Тутарчела“ из града Рустави у Грузији, који је побрао највеће аплаузе, и хор “Лира” из Градишке у Босни и Херцеговини, а на свечаности отварања је наступила и клапа “Јадран” из Тивта.

Услиједила је панел дискусија у дворани “Парк” на којој су учествовали диригенти и представница Европске хорске асоцијације за регионални развој, Јожи Вовк.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here