Православни вјерници сутра прослављају Светог Василија Острошког   

У Цркви посвећеној Светом Василију Острошком Чудотворцу у Kумбору, сутра 12. маја биће обиљежена  храмовска слава са литијом и сјечењем славског колача, са почетком у 9 часова.

 У Цркви Св Стефана на Каменом и у Цркви  посвећеној Светом Василију Острошком на Сврчугама биће обиљежена завјетна слава  Дан Светог Василија Острошког Чудотворца са литургијом, која почиње у 9 часова.

Бројни ходочасници уз благослов свештенства из разних крајева земље и региона, кренули су пјешице ка манстиру Острог. Више група ходочасника отишло је из Херцег Новог ка Острогу, гдје ће сутра бити уприличена централна прослава Св. Василија Острошког.

На путу до Острога, ходочасници пјешаче по киши, која им не представља препреку како би се вечерас поклонили ћивоту Светог Василија Острошког. Група од пет Новљана на ходочашће су кренули 9. маја у четири сата ујутру, казао је за РТХН Божидар Дајовић:

– Настављамо пут. Све је ово благослов од Бога, издражаћемо и по лошим временским условима. Ако Бог да вечерас око 19 часова помолићемо се код ћивота светитеља. Свако од нас има неки свој разлог због чега иде, да се поклони за здравље, за спасење душе, за своју породицу, да се вратимо традиционалним вриједностима, вјери, слави…Поклонићемо се код ћивота и остајемо да ноћимо под острошким гредама. Сутра ћемо се вратити организованим превозом кући, подијелио је утиске наш суграђанин, на путу ка Манастиру Острог.  

Са благословом Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог, кренуло је двадесет прво традиционално ходочашће вјерника ка манастиру Острог.

Да би се поклонили Светом Василију, многи ће до острошке светиње препјешачити стотине километара.     

Свети Василије Острошки назива се Чудотворац. Рођен је у селу Мркоњић у Поповом пољу 1610. године  од родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На рођењу добио је име Стојан. Његовим чудотворним моштима у Манастиру Острог приступају  хришћани и муслимани, као и припадници других вјероисповијести.

У Острогу се традиционално одржава велики народни сабор, а кроз Никшић пролази велика литија са моштима светитеља, уз присуство великог броја вјерника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here