ПРАВОСЛАВНИ ВЈЕРНИЦИ СЛАВЕ БОЖИЋ – ПРАЗНИК МИРА И ПРАШТАЊА

Православни вјерници прослављају Божић , на радост и у славу  рођења  Исуса Христа. У православним храмовима на Божићно јутрење  звонила су  звона, којим се објављује  долазак Божића и Божићног славља. За Божићне празнике  везани су наши лијепи обичаји. По обичају у Боки Божић се слави у кругу породице, уз богату трпезу.  Вјерници одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију. Људи се поздрављају ријечима: „Христос се роди!“ и отпоздрављају: „Ваистину се роди“ или “Мир Божји”.

У портама свих православних храмова јуче су налагани бадњаци, којима се најављује долазак Божића и којим почиње славље.Ове  године, због актуелних епидемиолошких мјера, мање у црквама и без уобичајених налагања бадњака у портама,  а више у домовима прослављају Божић.

 Свечано је у свим храмовима у херцегновској црквеној општини. Уз ватру божићног дрва свештенство је освештало Бадњак који представља симбол дрвета којег су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загреју  пећину у Витлејему, у којој је рођен Исус. Сматра се да се ватром Бадњака, људи загријевају љубављу и слогом, а његовом свјетлошћу отклањају мрак незнања и празновјерја.

У име свештенства Херценовске општине, Божићну поруку је упутио парох Херценовски , протојереј Никола Тодоровић:

-Црква увијек прави искорак, јер је она жива заједница вјерника. Храм је наше исходиште, наша заједничка кућа, дом.Црква већ вијековима има установљено вријеме поста, богослужења, божанствене литургије, које су конкретније и посвећене припреми за Божић, празнику рођења нашег Господа. Народ то осјећа. Људи  имају потребу да се исповиједају, причешћују…То је дио традиције, обичаја и свега што је пракса нама православним хришћанима, да би како треба дочекали и прославили Божић.

Смисао нашег духовног живота је у Светом причешћу, да задобијемо благости Духа Светога. Мир, слога у кући, благослов, напредак, здравље…безброј је плодова Духа Светог, поручио је прота Никола.

Слава на висини Богу, на земљи Мир, међу људима добра воља!

Божић се празнује три дана. Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота, дан општег мирења и праштања, а у црквама се служе Божићне литургије. Сутра, други дан Божића биће служене Свете литургије посвећене  Сабору Пресвете Богородице. Трећи дан у недељу, 9. јануара  је Свети првомученик , архиђакон Стефан, који је прва крсна слава по Божићу.

Божић 7. јанаура славе све православне цркве и вјерници, који поштују Јулијански календар, као и мање заједнице: Јерусалимска патријаршија,Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Kопти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here