ПРАВОСЛАВНИ ВЈЕРНИЦИ СЛАВЕ БОГОЈАВЉЕЊЕ – ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ШКВЕРУ

Православни вјерници прослављају данас празник Богојављење – у спомен на дан када је Јован Крститељ у ријеци Јордан крстио Исуса Христа.

Традиционално се на Богојављење, 19.јануара у храмовима освештава вода и организује пливање за Часни Крст.

Св. литургија биће служене у црквама Св. Спаса на Топлој  и Св. Архангела Михаила на Белависти у 9 часова. У наставку биће уприличено освећење воде, а услиједиће заједнички одлазак на Шквер, гдје ће бити организовано пливање за Часни Крст у 11 часова.

Празником крштења Исуса Христа  почела је његова мисија хришћанске проповиједи. На Богојављење, према нашем народном обичају, вјерници измјењују поздраве – „Бог се јави“, „Ваистину се јави“!

Према предању  док је Христос излазио из воде на њега су се, у облику голуба, спустио Дух свети, при чему се чуо глас Божији. Након Богослужења свештеници исти обред обављају и на оближњим ријекама и у мору. Купање у освештаној води практикује се од времена када је у ријеци Јордан крштен Исус Христ. Обичај је везан за вјеровање у љековитост и чудотворност те воде.

Вјерује се да се у поноћ на Богојављење отварају небеса и тада вјерници помисле жеље. Позната је за овај догађај изрека Светог Кирила Јерусалимског “Почетак свијета вода, почетак Јеванђеља Јордан”.  

У четвртак, 20. јануара  слави се један од највећих хришћанских празника Јовандан, као успомена на Светог Јована Крститеља. Јовандан је једна од најчешћих крсних слава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here