Православни вјерници прослављају Бадњи дан

Православни вјерници данас прослављају Бадњи дан, који најављује један од највећих хришћанских празника Божић – Христово рођење. Уз посну трпезу која се за данас спрема, најважнији обичај је налагање бадњака, кићење и благосиљање у цркви, а потом у вечерњим сатима и ложење.

Младо храстово дрво које се бере за бадњак, подсјећање је на дрво које су пастири донијели у пећину  у Витлејему  и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загријао у хладној пећини. То је симбол новог живота и наде. Име бадњак повезано је са ријечју “бдјети” , с обзиром  да се на тај дан бдјело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа.

Слама која се уноси у кућу подсјећање је на ону сламу из јасала на коју је Пресвета Богородица положила тек рођеног Господа. Тамјан којим се кади кућа, као и дарови који се стављају у сламу, подсјећање су на дарове које су донијели мудраци са Истока и њима даровали новорођеног Христа.

Обичај налаже да у сјечу бадњака иду отац или син, а потом се, макар у Боки, бадњаци засјецају са горње и доње стране и ките гранчицом ловора, маслине, бршљана и вежу црвеном врпцом. На боцун и улазну капију или врата, ставља се наранџа, а на трпезу посна јела и суво воће, уз обавезне приганице.

Сматра се да се ватром Бадњака, људи загријевају љубављу и слогом, а његовом свјетлошћу отклањају мрак незнања и празновјерја.

У многим дјеловима чува се бадњак од прошле године као чувар куће, а налаже се на Бадње вече уз нове који су припремљени за ту годину. Бадњаке уносе мушки чланови породице а жене их дочекују и посипају пшеницом. Тек након тога сједа се за трпезу.

Остао је сачуван и обичај да се бадњаци налажу и уочи Православне Нове године, Богојављања и Савиндана.

Божић 7. јанаура славе све православне цркве и вјерници, који поштују Јулијански календар, као и мање заједнице: Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Kопти.

Распоред богослужења за Бадњи дан и Божић

Послије Свете литургије на Бадње јутро, свештенство ће благословити бадњаке, вјерници у   парохијским  цркавама  приложу бадњаке, запале свијећу и помоле се Богомладенцу Христу за здравље и напредак своје породице и својих ближњих. Послије Вечерње службе у портама цркви ложе се Бадњаци, уз пригодан програм којим се симболично најављује Рођење Исуса Христа.

Данас, на Бадњи дан у Манастиру Савина Божанска литургија Св.Василија Великог служи се од 8:00 ; Божићно Вечерње је у 17 часова, у продужетку Налагање бадњака у 18:00.

Данас Света  литургија са почетком у 9:00 часова, биће служена у Цркви Св. Спаса на Топлој, Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти;  Цркви Рођења Пресвете Богородице у Мојдежу и Цркви Светог Архиђакона Стефана на Каменом.

Бадњаци ће бити налагани у поратама  Цркве Св. Варваре на Мокринама у 15:00 часова; Цркве Светог Спаса у Мојдежу у 16:00 и Цркве Св. Архиђакона Стефана на Каменом у 16:00. Поред Цркве Св.Архангела Михаила на Белависти бадњаци ће бити налагани у 18:00 и Цркве Светог Спаса на Топлој у 20:00 часова.

Света литургија у поноћ на Божић биће служена у Цркви Св. Спаса на Топлој и Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти.

Сутра  на Божић (субота;  7. јануара)  Божићна литургија у Манастиру Савина и Цркви Св. Ђорђа на Топлој почеће у 7:00; док ће Света  литургија од  9:00 бити служена у црквама Св. Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти. Вечерња служба  у Манастиру Савина и у Цркви Св. Спаса на Топлој почиње 17:00 , док ће у  Цркви на Белависти  почети у 18:00 часова.

У недељу, другог дана Божића, 8. јануара на Сабор Пресвете Богородице Света литургија од  9:00 биће служена у црквама:  Св. Спаса на Топлој, Св. Архангела Михаила на Белависти и Св.Тројице на Ратишевини. У Манастиру Савина Божанска литургија је у 9:00 и Вечерња у 17 часова. Вечерња служба је у Цркви Св. Архиђакона Стефана  на Сушћепану  у 16:00 часова.

У понедељак, 9. јануара, на празник Светог  Архиђакона Стефана, Света  литургија биће служена у храму Св. Архиђакона Стефана на Сушћепану, са почетком у 9:00 часова. Божанска литургија у Манастиру Савина у 9:00.  Вечерња служба у Манастиру Савина и  Цркви Св. Спаса на Топлој је у 17:00 часова, док ће у Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти почети у 18:00 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here