Православни вјерници почели Божићни пост

Манастир Савина

Православни вјерници који поштују Јулијански календар почели су данас Божићни пост, који ће трајати 40 дана.  

Према учењу цркве, први подвиг човјека у ослобођењу од гријеха јесте држање поста.

Пост је када опраштамо свима све и будемо у једној заједници, а то је црква. Праштање је једно од важних знамења поста, поручио је игуман Манастира Савина јеромонах Макарије:

-Божићни пост спада у велике постове, траје 40 дана и свака недеља и сви празници, осмишњени кроз пост, су знак да се приближавамо Богу и постајемо бољи људи, то је смисао поста и живота у Христу. Најдубљи смисао свега односа са Богом је да тако побјеђујемо смрт. Христос је побиједио смрт и ми сједињујући се Богом васкрсавамо са Господом и постајемо бесмртни и испуњавамо назначење да је човјек створен по лику и подобију Божјем, образложио је игуман Макарије. 

Човјек у посту, приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа. Пост је темељ хришћанског пута и прва неопходност на путу спасења, па Црква пост сматра за веома важну и значајну установу за духовни живот својих вјерника, али и веома моћно средство за постизање пуног спасења. Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, као и у умножавању молитава, доброчинстава и упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни. Тјелесни пост је уздржавање од јела животињског поријекла, док духовни пост подразумијева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли и дјела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here