ПРАВОСЛАВНИ ВЈЕРНИЦИ ОБИЉЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК

Православни вјерници данас обиљежавају Велики Петак , успомену на Страдање Исуса Христа на Голготи, као најтужнији догађај за хришћане.

У недељу, другог маја вјерници ће прославити највећи хришћански празник над празницима Васкрс, објаву Васкрснућа Господњег и свега што је истинито, добро и праведно.

У црквама се данас не оглашавају звона. Обичај је да се данас фарбају Васкршња јаја, којим се најављује и симболизује васкрснуће Господа Исуса Христа.

У православним храмовима синоћ је служено Велико Бденије као успомена на Тајну Вечеру Исуса Христа са 12 апостола, на којој је најавио издају и своје страдање.

Данас се у свим храмовима служе Царски часови, а вечерас ће бити обављено Бденије са изношењем Плаштанице.

Изношење Плаштанице и читање Статија у црквама Св. Спаса на Топлој, Светог Архангела Михаила на Белависти у 19 часова.

На Велику Суботу Света литургија и освештање Васкршњих јаја биће обављено у црквама Св. Спаса, Св. Архангела Михаила и Св. Теодора Ушакова на Савини, са почетком у 9 часова.

Поноћна литургија и Пасхално јутрење биће служени у црквама Светог Спаса и Светог Архангела Михаила. Васкршња литургија у Цркви Св. Спаса почеће у пет часова, а у 9 часова у црквама Светог Архангела Михаила и Светог Спаса на Топлој. 

Свечане литургије биће служене у свим храмовима.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here