Православни вјерници обиљежавају Велики петак, успомену на страдање Исуса Христа

У седмици страдања Исуса Христа, обиљежава се Велики петак, као успомена на страдање Исуса Христа на Голготи, у знак сјећања  на најтужнији догађај за хришћане. У црквама се данас не оглашавају звона. Обичај је да се данас фарбају Васкршња јаја, којим се најављује и симболизује васкрснуће Господа Исуса Христа.

Фото: Икона Тајна вечера, Манастир Дечани

У православним храмовима синоћ је служено Велико Бденије, као успомена на Тајну Вечеру Исуса Христа са 12 апостола, на којој је најавио издају и своје страдање.

Данас, на Велики петак биће служени Царски часови, са почетком у 8 часова у цркви  Светог Архангела Михаила на Белависти. Вечерња служба са изношењем Плаштанице и читање Статија биће обављено у храмовимa Св.Томе на Требесину у 17, Св. Спаса на Топлој у 18 и у храму Светог Архангела Михаила у 19 часова.

Сутра, на Велику Суботу Света литургија и освештање Васкршњих јаја  биће обављено у црквама Св. Спаса и Св. Архангела Михаила, са почетком у 9 часова.

Поноћна Васкршња  литургија и  Пасхално јутрење у недељу биће служено у цркви Светог Архангела Михаила, литургија  је у 9 и вечерња у 19 часова.

У храму Светог Спаса на Топлој, Васкршње јутрење и литургија су у 5 часова , друга литургија је у 9 и Вечерња служба у 18 часова.

У храму Св. Великомученице Варваре на Мокринама, Васкршње јутрење и литургија су у пет часова.

На Васкршњи понедељак, Ђурђевдан, 6. маја, света литургија биће служена у црквама Св. Ђорђа на Топлој и Св. Архангела Михаила у 9 часова. Вечерња служба у храму Св. Архангела Михаила је у 19 часова.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here