Прашина у ваздуху и даље проблем становника Бајковине

Становници насеља Бајковина – Игало упутили су отворено писмо надлежним институцијама, локалној самоуправи, као и Радио телевизији Херцег Нови, у којем наводе да су годинама суочени са проблемом присуства прашине у ваздуху.

Овај еколошки проблем, како наводе, изазива процес производње и лагеровања дробљеног камена у Сервисној зони, којим газдује компанија „Крушо нискоградња“.

– Проблем је посебно интезиван у љетњим мјесецима, када смо свакодневно свједоци озбиљних еколишких инцидената. Наиме, свакодневно, у више наврата, у јутарњим часовима, велика количина прашине издиже се изнад наведене локације и ношена вјетром обавија околна насеља. Прашина се јасно види и присутна је током цијелог дана, у различитим концентрацијама. На нашим крововима, окућници, аутомобилима, јасно се може идентификовати њено присуство и током цијеле године – наведено је у писму.

Већи број грађана у више наврата обраћао се Управи за инспекцијске послове – Одсјек за еколошку инспекцију, Омбудсману, Службама комуналне полиције и инспекцијског надзора Општине Херецег Нови, али без конкретних и видиљивих резултата, а често и без било каквог одговора.

У компанији свјесни проблема, раде на рјешавању

Власник компаније, Слободан Радовић је свјестан да се проблем јавља с времена на вријеме због појачаног вјетра, али истиче да посао обавља легално, плаћа високе концесије, а и граду су потребне велике количине бетона, што не може проћи без фракције.

Власник компаније, Слободан Радовић

Он је казао да ће од сутра, 1. јула, проблем у потпуности бити ријешен.

– Трудим се да у што мањој мјери загађујем околину и сметам комшијама. Користим сва средства заштите, од цистјерни са специјалним прскалицама, до специјалних инсталација на дробиличним постројењима, које прскају воду и на тај начин смањују утуцај прашине на околину – објашњава он.

Локална управа нема ингеренције

Како објашњава потпредсједница Општине, Весна Самарџић, локална управа нема ингеренције над овим проблемом, јер компанија послује уз дозволу добијену прије 2005. године, док је Закон о заштити животне средине усвојен 2009.

Потпредсједница Општине Херцег Нови, Весна Самарџић

– Евидентно је да су надлежни инспекцијски органи, који морају наћи начин и мјеру да квалитетно исконтролишу ово питање и да нихова контрола буде константна, не само по пријави, већ и по службеној дужности. С обизром да се толике године  дешавају пријаве, намеће се чињаница да би и предмет контроле требало да буде мало чешћи – сматра она.

Самарџић је упутила ургенције свим релевантним институцијама на локалном и државном нивоу и тражила достављање информације у року од пет дана, односно које су конкретне кораке предузели, као и да пошаљу копије записника инспекцијских органа и евентуалне мјере и препоруке за рјешење овог проблема.

Информације је, како наводи, затражила и од привредника, као и одобрења за рад, релевантну документацију.

– С једне стране имамо еколошки проблем, односно потенцијално угрожавање здравља становника, са друге доста привредника, који упошљавају људе, па морамо и тај економски аспект да узмемо у обзир. Из тог разлога, а у жељи да сви буду задовољни, тражила сам ургенцију што се тиче тог дописа који сам послала – казала је Самарџић.

Након добијања свих информација са овим проблемом биће упознат кабинет предсједника Општине који ће одредити и евентуалне мјере.

Из Управе за инспекцијске послове казали су кратно да ће обавити  надзор и наложити да Центар за екотоксиколошка испитивања направи нову анализу и мјерења загађења ваздуха. Мјерења из децембра прошле године показала су да су резултати у складу са Елаборатом за заштиту животне средине, који компанија посједује.

4 COMMENTS

  1. Prvo firma Krušo Niskogradnja je u vlasništvu Zorana Radmilovića, a ne Slobodana Radovića. Tako makar piše u registru firmi i ako svi znamo da je to biznis braće Đukanović, koji su već predugo neprikosnoveni vlasnici Crne Gore.
    Drugo, ako Skupština Opštine Herceg-Novi stvarno i želi da zaštiti njene građane, bi će sasvim dovoljno da izglasaju DUP koji zahvata taj dio gradske Opštine i firma Krušo Niskogradnja će biti prinuđena da nalazi drugu lokaciju koja je adekvatna za mljevenje kamena.
    Treće i poslednje je da Krušo Niskogradnja ne plaća dovoljno visoku cijenu koncesije, već koristi pravne paravane da bi se bogatila, ali valjda bi novopečeni Srpski Patriota Dritan Abazović, konačno mogao stati na rep Milovom i Acovom bahaćenju.

  2. Ovo je uzas sta nam se radi godinama zbog njegovog mljeveljna sa dotrajalom mehanizacijom i opremom, koja nema ni jedna EU sertifikat i EKO sertifikat za zastitu zivotne sredine. Mi mjestani ovog naselja prezivljavamo pakao od prasine i buke vec dugi niz godinama, put od glavne magistrale do njega je unisten
    Komsije/ sugradjani molimo Vas da izadjemo na protest i blokiramo put, Molim predstavnike opstine, gradonacelnika, sve NVO da se pozabave ovim ozbiljnim problemom!! Neka se izmjesti na lokaciju van grada!!
    Godinama slusamo obecanja ovog velikog “dobrocinitelja” grada dok on otvara hotele, ogromne vikendice, jahte… novi bijesni dzipovi… odakle sve to…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here