ПОЗИВ НА УЛАГАЊЕ СТАЛНИХ НАПОРА У ВИСОКОКВАЛИТЕТАН РАЗВОЈ ИНИЦИЈАТИВЕ ПОЈАС И ПУТ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је да се заједничким напорима настави промовисање висококвалитетног развоја Иницијативе Појас и пут.

Појас и пут треба да има за циљ остварење високих стандарда и одрживог напретка усредсређеног на људе, рекао је Си обраћајући се на симпозијуму на високом нивоу о тој иницијативи, који је одржан јуче у Пекингу.

Од покретања иницијативе Појас и пут прошло је осам година, а како је Си рекао, донијела је обострану корист за укључене земље.

Заједничком изградњом Иницијативе подиже се ниво отварања, проширују се области отварања и промовише институционално отварање, истакао је кинески предсједник Си, а кинески „круг пријатеља“ у оквиру Иницијативе се шири. Он је такође поздравио нов начин промовисања заједничког развоја који је откривен кроз спровођење Иницијативе.

Нова ситуација

Си је рекао да је неопходно правилно разумјети и схватити нову ситуацију са којом се суочава заједничка изградња Иницијативе.

Тема нашег времена, мир и развој, није се промијенила, као ни тренд ка економској глобализацији, истакао је он и додао да се заједничка изградња Иницијативе суочава са значајним могућностима.

Свијет је свједок невиђено великих промена са невиђено жестоком конкуренцијом коју доноси нова рунда научно-технолошких и индустријских револуција и невиђеним утицајем на људско друштво који доносе глобална питања, укључујући климатске промјене и контролу и превенцију пандемије ковида-19, указао је Си.

Констатујући да међународно окружење за изградњу Појаса и пута постаје све сложеније, Си је позвао Кину да задржи стратешку одлучност, искористи стратешке прилике, активно одговори на изазове и крене напријед.

Си је такође нагласио потребу за учвршћивањем темеља за развој, позивајући на претварање политичког консензуса у конкретну акцију, а заједничке идеје у практичне резултате.

Он је изразио неопходност даљег промовисања координације политика, повезивања објеката, несметане трговине, финансијске интеграције и међуљудских веза.

Нове области сарадње

Председник Кине је такође предложио проширење нових области сарадње, као што су контрола пандемије, развој са ниским емисијама угљеника и електронска трговина.

Он је позвао на јачање међународне сарадње у борби против пандемије и обећао да ће Кина у складу са својим могућностима континуирано пружати помоћ земљама обухваћеним иницијативом.

Си је такође рекао да ће Кина помоћи земљама у развоју да добију зелену и нискокарбонску енергију, те да ће промовисати размјену информација и изградњу капацитета за зелени и нискокарбонски развој и продубити сарадњу у области заштите животне средине и управљања климом.

Он је нагласио да Кина треба да унаприједи своју дигиталну сарадњу са земљама Појаса и пута, да промовише електронску трговину и изгради образац дигиталне сарадње.

„Требало би да спроведемо акциони план сарадње у области науке, технологије и иновација у оквиру Појаса и пута, да ојачамо међународну сарадњу у области заштите интелектуалне својине и да створимо отворено, праведно и недискриминаторно окружење за научни и технолошки развој“, додао је Си.

Јачање превенције и контроле ризика

Си је позвао на свеобухватно јачање превенције и контроле ризика, истичући важност реаговања на ковид-19 и унапређења заједничке изградње Иницијативе.

Он је, између осталог, позвао на улагање напора да се заштите животи и ментално здравље кинеских грађана у иностранству, те да се испуне њихови захтјеви, као и да им се обезбједи набавка материјала и финансијска подршка.

Састанку је предсједавао вицепремијер Хан Џенг, који је уједно и шеф водеће групе за унапријеђење развоја Иницијативе Појас и пут.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here