Позив младим и будућим предузетницима за пријаву на европски програм размјене (SEE SMART SMEs)

Агенција за локалну демократију младим предузетницима (бизниси млађи од 3 године и особе са бизнис идејом) нуди боравак у иностранству у циљу усавршавања бизниса или разраде пословне идеје, у оквиру „SEE SMART SMEs“ пројекта, у 12. циклусу Европског програма размјене за предузетнике, саопштено је из локалне управе.

Такође, нуди се могућност домаћим, искуснијим предузетницима (дуже од 3 године власници или чланови управљачких структура) да угосте мотивисане предузетнике из иностранства у циљу усвајања свјежих идеја, нових производа, изласка на нова тржишта и интернационализације пословања.

Из Секретаријата за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови позивају све заинтересоване предузетнике да размотре и пријаве се на пројекат чији је циљ подстицање размјене искустава и идеја, као и умрежавање и откривање нових тржишта. Кроз рад у периоду од једног до шест мјесеци учесници ће бити у прилици да са искусним предузетницима освајају вјештине за успјешно вођење малих и средњих предузећа.

Учешћем у пројекту пружа се јединствена прилика новим или будућим предузетницима да од искусних колега усвајају знања о вођењу бизниса, у току рада и боравка у некој од земаља учесница: 26 земаља ЕУ, Албанија, Јерменија, Босна и Херцеговина, Исланд, Косово, Молдавија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија, Турска и Украјина. Трајање пројекта је три године – од 1. фебруара 2020. до 31. јануара 2024. године.

Боравак у Шведској, Шпанији и Њемачкој реализовало је шест младих предузетника, а још двадесетак је аплицирало и у процесу су проналажења домаћина, али су се пријавила само два искусна предузетника – потенцијална домаћина из Црне Горе.

Програм покрива трошкове нових предузетника за боравак у мјесечном износу од 500 до 1100 еура, у зависности од државе и пружа подршку за проналажење партнера. Додатно финансирање је обезбијеђено за особе којима је потребна подршка због инвалидитета.

За новог предузетника (потенцијалног) отварају се могућности за развој вјештина кроз рад у малом или средњем предузећу у иностранству, лакше покретање новог или јачање већ постојећег предузећа, приступ новим тржиштима – интернационализација рада, могућности за сарадњу са партнерима у иностранству.

За искусног предузетника (домаћина) овај програм представља могућност разраде свјежих идеја које у предузеће доноси мотивисани предузетник, посебне вјештине или знања којима располаже нови предузетник, откривање различитих метода пословања и нових контаката, информисање о другим тржиштима и условима за пословање, могућност остварења дугорочне пословне сарадње.

Пријављивање се врши путем онлајн платформе за регистрацију www.erasmus-entrepreneurs.eu, односно https://webgate.ec.europa.eu/erasmusentrepre…/index.cfm.

Партнери на пројекту су: Агенција за локалну демократију Никшић, Иницијатива за подучавање предузетништва (Аустрија), Confartigianato Servizi (Италија), Агенција за развој предузећа ЕДА (Бања Лука), Национални центар за развој иновација и предузетништва (Сјеверна Македонија), Удружење за информационе и комуникационе технологије (Косово), Удружење произвођача грађевинског материјала (Турска). Пројекат „SEE SMART SMEs“ је финансиран од стране Европске комисије.

За више информација заинтересовани се могу обратити Агенцији за локалну демократију: [email protected] .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here