Позитиван тренд туристичких посјета настављен у постсезони

За девет мјесеци у колективном смјештају регистровано је 987.524 туриста (56,26% више у односу на исти период 2021. године) и 3.838.251 ноћења  (43,66% више у односу на девет мјесеци претходне године), подаци су Управе за статистику – МОНСТАТ, које је на јучерашњој 12. сједници Координационог тијела за припрему и праћење туристичке сезоне саопштио министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

-Позитиван тренд туристичких посјета настављен је и у постсезони, у септембру и октобру. Према званичним подацима, у септембру је у колективном смјештају регистровано 46,04% више туриста у односу на исти мјесец прошле године и реализовано 34,91% више ноћења, казао је Ђуровић и додао да охрабрују и извјештаји НТО, јер је у Црној Гори према њиховом посљедњем билтену је боравило 21.873 туриста, што је за 77, 08% више у односу на исти период 2021. године, односно  за 57,5% више у односу на 2019.

Фокус јучерашње сједнице био је на припреми зимске туристичке сезоне и понуде за новогодишње празнике.

-Док смо још увијек били у фази љетње сезоне, бавили смо се припремама за зимску. Зимска сезона у коју улазимо треба да буде само континуитет успјешне сарадње у идентификовању и рјешавању изазова – промптно и без одлагања. Туризам не познаје „радно вријеме“, већ изискује континуиране туристичке активности и укључивање свих нас, који смо доносиоци одлука, истакао је министар Ђуровић.

Генерална директорица Директората за развојне политике у туризму Александра Гардашевић Славуљица додала  је да су све активности чланова КТ усмјерене  на повећање економске активности и бенефите државе и грађана, а самим тим и туриста, те да је стварање одговорног туристичког амбијента задатак и један од циљева за сваку наредну туристичку сезону.

На сједници, којој је присуствовао секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови, Ненад Витомировић, се разговарало о даљем дефинисању институционалних надлежности за питања која су важна за наредну љетњу сезону, о иницијативи Њемачко-црногорског пословног клуба за продужетак визе за грађане Западне Европе, успјешној промоцији Црне Горе на сајму туризма у Лондону и заинтересованости енглеских тур-оператора за нашу земљу, као и предстојећем сајму у Новом Саду и понудама ЛТО за новогодишње празнике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here