Повријеђена корњача се успјешно опоравља у Институту за биологију мора

Прошао је мјесец од када у Акваријуму Института за биологију мора Универзитета Црне Горе борави  корњача, коју су, са великим повредама главе пронашли шетачи на плажи Плави хоризонти. Корњача се уз посебну његу лијепо опоравља, у карантинском дијелу Акваријума.

Виша савјетница на Институту за биологију мора др Бранка Песторић каже да је велика главата корњача пронађена у јако лошем и измученом физичком стању.

-Након третмана, захваљујући прије свега консултацијама и савјетима са стручњацима из Акваријума Пула у коме се налази Центар за рехабилитацију корњача, највећи на  овој обали Јадрана, као и запосленима у Акваријуму Пиран, корњача је добила адекватну терапију и након мјесец се јако добро опоравља, казала је Песторић.

Како је додала, успјела је први пут и да зарони, што до сада није била у могућности.

-То је, вјероватно, један од главних разлога због којег је она и завршила на обали. Није познато како је повриједила главу. Корњача је врста организама која дише на плућа, тако да у одређеном временском периоду израњају на површину мора да би узеле ваздух. Постоји могућност да је тада и повриједило неко пловило, или је можда повреда настала случајно, од рибарског алата. Такође је могуће и да је повреда  намјерна. Може се рећи да је ова млада корњача која још није достигла полну зрелост, имала срећу да су је грађани и посјетиоци видјели на плажи и контактирали Институт за биологију мора. Овај примјер  је један додатни мотив и импулс да је вријеме за формирање Центра за рехабилитацију корњача управо у акваријуму Бока, закључила је Песторић.

Рехабилитација корњаче која још није добила име трајаће сигурно неколико мјесеци, до бољих временских услова, јер су то јединке којима температура тјела зависи од температуре мора, тако да сигурно сада нису ни повољни временски услови да се пусти у природу. Корњача је у карантинском дијелу Акваријума и за сада није доступна јавности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here