Поводом Спасовдана опходила литија од Топле до Игала

Поводом храмовне славе Вазнесења Господњег уприличена је традиционална литија од храма на Топлој до Светог Преображења у Игалу праћена бројним вјерницима. Литију је предводио епископ захумско херцеговачки Димитрије.

Вечерњој служби а потом и литији присуствовали су предсједник Општине Стеван Катић, потпредсједници Милош Коњевић и  Мирко Мустур, потпредсједник Владе Момо Копривица и предсједник Скупштине Никшић Немања Вуковић.

Владика Димитрије у бесједи је поручио да је Христос све што је урадио, урадио ради нас људи и нашега спасења.

– Изашао је са небеских висина и дошао нам у сусрет, нама људима и постао један од нас. Постао је наш сабрат, учитељ првосвештеник, служитељ, слуга, ђакон.  Он је првјенац свега у цркви и свега у спасењу нашем. Пошто нам је изашао у сусрет, спустио се са небеских висина, он је исто тако ту нашу природу, све наше сем гријеха, узнио на небеса. Овај храм је посвећен Преображењу, а данас славимо Свето Вазнесење Господње, све у Христовом домостроју, укључујући и Вазнесење ради нашега спасења, ради нашег преображења не би ли се та благодат Божија, коју је Господ  оставио у цркви својој, дотакла наша срдаца, љубави, вјере, не би ли се отворили као цвијет, не би ли нешто од те благодети и те силе преобразило наше животе, казао је владика Димитрије.

Поручио је и да нема веће љубави од те него да човјек положи живот за ближње своје.

-То је учинио наш спаситељ. Он је положио живот за нас и васкрсао да би нас срео у вјечном животу и постао наш вјечни сабрат, учитељ и спаситељ. Нека сте сви благословени, нека је благословен овај град, епархија, казао је владика Димитрије.

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да је ова литија наставак оних величанствених литија које су покренуте 2020. године „када смо бранили наше светиње, а потом и потписали уговор са СПЦ и ставили тачку на то питање“.

-Зато и данас можемо слободно и безбрижно да са вјером и благодатом прошетамо не само кроз Херцег Нови, него све градове Црне Горе. Позивам вас да се и у наредном периоду окупљамо око наших храмова, светиња, не само за овај велики празник Спасовдан, који ми у Херцег Новом прослављамо вијековима уназад, него и за све остале празнике, казао је Катић.

Поводом празника уприличен је и културни програм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here