Повећан број прекршајних поступака

Пред херцегновским одјељењем Суда за прекршаје у Будви за прва три мјесеца ове године нашло се 590 нових предмета, што је, према ријечима судије Андрије Војводића, око 200 предмета више него у истом периоду прошле године. Ажурност је више него задовољавајућа, а тренд повећаног обима посла настављен је и у априлу.

У првом кварталу године херцегновско одјељење суда за прекршаје у Будви у раду је имало готово хиљаду и по предмета, од чега су у 384 предмета извршене кривичне санкције, казао је судија за прекршаје Војводић.

-За прва три мјесеца смо примили 590 предмета, што је за неких 200 предмета више него у истом периоду прошле године. Посао је повећан и у априлу у току којег смо ријешили 253 предмета. С обзиром да се ближи љетња сезона када је уобичајено повећан број прекршајних предмета, посебно хитних, циљ нам је да до 1. јула смањимо што већи број заосталих предмета, истакао је Војводић.

Највише предмета односило се на кршење закона о безбједности саобраћаја на путевима.

-Затим предмети из закона о јавном реду и миру, закон о спрјечавњу корупције, закон о заштити од насиља у породици и закон о спрјечавању злоупотребе дрога. Поред изрицаних санкција у предметима у којима смо утврдили прекршајну одговорност окривљених лица, изрицане су им и заштитне мјере. Укупно је изречено 126 заштитних мјера, међу којима доминирају оне прописане законом о безбједности саобраћаја на путевима, односно забрана управљања моторним возилом, гдје смо изрекли 103 заштитне мјере, казао је Војводић.

Суд за прекршаје води и поступак принудне наплате изречених прекршајних санкција, напомиње Војводић.

-На нивоу цијелог Суда за прва три мјесеца укупно је наплаћено 487 хиљада еура новчаних казни и трошкова поступка, док је одјељење суда у Херцег Новом наплатило 58. 155 еура новчаних казни и трошкова поступка, информисао је Војводић.

Подсјећамо, за прва три мјесеца Суд за прекршаје у Будви, укључујући сва одјељења, на име изречених новчаних казни, трошкова поступка и судских такси, биљежи повећање наплате за око 25% у односу на упоредни период 2023. године или у апсолутном износу за 110.249 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here