Поучна комедија карактера “Кир Јања” одиграна у Бијелој

Весела, окретна, динамична и поучна представа “Кир Јања” београдског “Окрет театра”, рађена по истоименом дјелу Јована Стерије Поповића, одиграна је синоћ у Дому културе Бијела.

На духовит, занимљив и лепршав начин, уз креативно осмишљену сценографију и оригиналну музику, глумци су оживјели живописне ликове којима је Стерија описао стање у друштву, али и исмијао лоше карактерне особине људи, које су универзалне и присутне у сваком времену.

Пројекат „Театар лектире“, ова позоришна трупа је започела управо поставком једног од најпознатијих Стеријиних дјела, а онда су прешли на друге класике, казала је за РТХН глумица Марија Ћеранић, која игра Катицу.

-Ово је прва представа која је изашла у нашој продукцији. Већ од 2015. када је изашла премијера трудимо се да дјеци и младима, али и осталој публици, приближимо свијет лектире. Почело је заправо као школска лектира, међутим ми то сада играмо углавном као вечерње представе. Некада спојимо да играмо и као школску лектиру и као вечерњу представу, јер то су реално све класици. Играмо „Сумњиво лице“, Нушићеву “Аутобиографију” и “Кир Јању”.

Представа је јако динамична и комична и наишла је на одличан пријем публике, а утисци су одлични и након играња у Бијелој.

-Утисци су сјајни, пошто је било доста младих, чак и дечице, јако су добро разумели јер овај текст није баш лаган, мада смо ми ово ставили у сат и пет, некада сат и 10 минута. Скратили смо и оставили све оне главне делове , али смо убацили доста музике и светлосних ефеката. Мислим да су вечерас с обзиром да је било доста и млађе публике сјајно прихватили. Представа је доста брза са пуно музике, покрета и акције, нема предаха, али смо успели да обрадимо цели текст са штрихом који смо одрадили да не би било предуго. Треба пуно енергије, али мислим да ми то имамо и да публика уме да разуме и да препозна и увек лепо реагују, поручила је Ћеранић.

За члана трупе Николу Крнету, који има двоструку улогу у представи, то је изазов упркос 80-так играња.

-Публика дивно реаговала. Много нам значи што су, и поред језика који је мало тежи, рогобатнији, ипак разумели причу и поруку. Играм слугу Петра, особу која може што мање да се плаћа од стране Кир Јање, где може и да приштеди, и Кир Диму – потенцијалног сарадника и особу која би можда могла да ожени његову ћерку, с тим  да не би тражио мираз, јер Кир Јања не жели ништа да даје никоме. Допало ми је да играм старије особе, што је био изазов сам по себи, два различита типа, али било је занимљиво искуство и сваки пут када играм увек је аутентично и лепо за играти. Мислим да публици одговара када дође у позориште и када види нешто што није свакидашње, или чак иако препознају нешто на улици, на пијаци или негде, али до самих крајности, а опет више из неких реакција и из односа. Нама као трупи то прија, а и публици, а чим препозна нашу поруку и саму представу и причу, онда значи да смо погодили, поручио је Крнета.

Главни глумац који тумачи лик Кир Јање, Марко Николић, наводи да је значајна порука коју шаљу публици, а радују се сусрету са припадницима свих генерација.

-Играмо готово десет година, а у Херцег Новом смо са „Кир Јањом“ други пут. И вечерас нам је било јако лепо, било је у ублици и млађих и старијих и надам се да су сви у одређеној мери разумели отприлике шта је писац Јован Стерија Поповић хтео да нам поручи. Ми смо заиста задовољни, превасходно што смо заиста видели и те млађе гледаоце. Сви, као, причају за који узраст је прилагођена било која представа, али ми мислимо да су ово представе које би требало да гледају и млађе и старије категорије деце. Код нас у Србији „Кир Јања“ спада у обавезну школску лектиру, у Црној Гори не знам, али у принципу требало би деца да je гледају макар и због те две-три основне поуке, и ми смо већ испунили мисију, казао је Николић, најављујући да ће „Окрет Театар“ у октобру поново доћи у Црну Гору.

У ovoj представи „Okret vteatra“ улогу Јуце тумачи Данијела Танасковић, а Мишића Милан Вранешевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here