ПОТВРЂЕНО ИЗ УКРАЈИНЕ: ГРИТ ИЗ ПОРТО МОНТЕНЕГРА НИЈЕ ТОКСИЧАН

Грит који је из Порто Монтенегра извезен у Украјину није токсичан нити радиоактиван отпад јер у Црној Гори не постоје извори радиоактивности. То је потврђено на основу налаза Форензичког центра из Украјине, који су представљени на конференцији у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма.


Компанија Валго Монтенегро, поред Центра за екотоксиколошка испитивања (ЦЕТИ), ангажовала је два европска института, који су утврдили да се ради о неопасном отпаду, казао је Државни секретар за екологију Данило Мрдак.

– Ту постоји још једна, претпостављам, административна грешка, јер отпад није из Бијеле, како се често наводило, већ из Порто Монтенегра. Он је депортован камионима у бродоградилиште Бијела, па претпостављамо да је разлог конфузије тај што у карго листу пише Бијела“, навео је Мрдак, преноси агенција Медиа биро.

Како је додао, у Украјини је у току судски поступак, гдје се утврђује да ли је грит, који је стигао из Порто Монтенегра опасан отпад.

– Украјински Форензички центар је извршио анализу, а независни судски вјештак је, након тумачења анализе, утврдио да се не ради о опасном отпаду, већ да је у питању отпад који се налази на такозваној зеленој листи. Дакле, ми као држава нисмо повриједили Базелску конвенцију, нити смо Украјину довели у заблуду. Што је најбитније, ЦЕТИ је имао потпуно право, кад је рекао да, на основу њихових анализа, ту се не ради о опасном отпаду – поручио је Мрдак.

Приликом доспијећа грита, како претпоставља, дошло је до тога да је грит анализиран из угла земљишта, а не из угла отпада.

– Испитивали су, дакле, да ли је тај грит повољан као земљиште да се нешто сади у њему. Наравно, протоколи за анализу земљишта и протоколи за анализу отпада су различити и наравно да су дошли до закључка да тај грит није повољан за садњу било чега – рекао је државни секретар за екологију.

Данијела Шуковић из ЦЕТИ-ја је казала да се у Центру труде да свој посао обављају стручно, те да јој је драго то потврђено са више адреса, посебно узевши у обзир медијске наводе.


– Могу вас увјерити да смо апсолутно непристрасни, и да тако приступамо сваком узорку. Увијек смо негдје са стране, трудећи се да радимо само компетентно и што прецизније. Наравно да кад радите много, има грешака, али увођењем стандарда ми се трудимо да их сведемо на минимум. Штавише, готово да их и нема, и на то смо посебно поносни – поручила је окупљенима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here