ПОТВРЂЕНИ ПРВИ СЛУЧАЈЕВИ ГРИПА ОВЕ СЕЗОНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

У Центру за медицинску микробиологију Института за јавно здравље Црне Горе, ПЦР методом су лабораторијски доказана  прва два случаја грипа ове сезоне у Црној Гори. Код обољелих је доказана инфекција вирусом инфлуенце А (Х3).

-Према најновијим подацима Свјетске здравствене организације, глобално активност грипа је и даље ниска, али са тенденцијом раста, посебно у умјереним зонама сјеверне хемисфере. Активност вируса инфлуензе наставља да расте и у цијелој Европи, посебно у земљама сјеверне и источне Европе. Албанија, Казахстан, Косово, Норвешка, Руска Федерација и Шведска су пријавиле широко распрострањену активност грипа и/или средњи до висок ниво интензитета активности грипа уз доминацију А(Х3) вируса, саопштили су из ИЈЗ.

Препоручују да се што прије вакцинишу особе које су у повећаном ризику од развоја компликација.

-Вакцинација је најефективнија мјера превенције, при чему треба напоменути да се заштита ствара 2-3 седмице након примања вакцине, поручују из Института.

Групе становништва којима се препоручује вакцинација су:

– све особе старије од шест мјесеци са хроничним обољењима респираторног система, кардиоваскуларног система и бубрега, особе које се лијече од метаболичких поремећаја (као што је шећерна болест), лица са смањеном функцијом имунолошког система укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом, као и особе које имају трансплантиране органе и/или ћелије;

– све особе старије од 65 година, хронично обољеле особе које живе у колективном смјештају, здравствени радници и њихови сарадници, а нарочито је битно да буду вакцинисани запослени на одјељењима интензивне његе, неонаталне његе и у стационарима за хронично обољела лица;

– такође, Свјетска здравствена организација (СЗО) препоручује вакцинацију трудница (у сагласности са гинекологом који води трудноћу), као и дјеце узраста од 6 мјесеци до пет година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here