Потписан уговор са компанијом „Нови Волвокс“ за изградњу панорамске жичаре на Жвињама

Компанија „Нови Волвокс“, која је изабрана као најповољнији понуђач на тендеру за изградњу панорамске жичаре на Жвињама, потписала је прије пар дана уговор са Управом за капиталне инвестиције по принципу “пројектуј и изгради”“.

По ријечима секретара за туризам, економски развој и инвестиције Ненада Витомировића,  компанија „Нови Волвокс“ је дала понуду од 9.888.888,88 еура са опремом реномиране фирме LEITNER AG/SPA, што је незнатно ниже од процјењене вриједности.

-Предвиђена су три мјесеца за израду Главног пројекта од дана потписивања уговора а рок за извођење радова је 12 мјесеци од дана увођења у посао. Увођење извођача у посао подразумјева се у року од 15 дана од пријаве градње. Уговор је потписан прије неколико дана и биће реализован по систему „кључ у руке“ којим се извођач самостално обавезује да изврши скупа све радове потребне за изградњу и употребу цјеловитог објекта, а да при том уговорена цијена обухвата и вриједност свих непредвиђених радова и вишкова радова, казао је Витомировић.

Он наводи  да ће  Херцег Нови имати ову атрактивну понуду за туристичку сезону 2025. године не само за туристе, већ и за велики број излетника који из Дубровника, БиХ и Црне Горе пролазе кроз херцегновску општину.

Почетна станица жичаре ће бити  у близини Карауле, а завршна код цркве на Илиници. Како су раније навели из Управе, планирано је да гондола превози 150 људи по сату.

4 COMMENTS

 1. МА КОМЕ то треба жичара на Жвиње?? Од када се то појавила потреба за жичаром? А саобраћај не функционише, паркинга нема, водовод и канализација је катастрофа, и то све већ деценијама траје, и у недоглед … Има још много других и важнијих проблема у Новоме које треба рјешавати а не измишљати којекакве луксуз-пројекте …

 2. Bravo!
  Herceg novi već ima:
  – modernu bolnicu,
  – vrhunski opremljene škole i vrtiće,
  – parkinge, obilaznice i bulevare.
  Pošto ne znamo gdje ćemo sa viškom novca, fali nam još samo žičara za Žvinje.

  Ima li ko od građana da pita gradske oce, znaju li šta rade?

 3. A mi cemo se peti pjeske, zajedno sa turistima, u gradu sa 100.000 stepenica? I čekati u kolonama da prođemo kroz grad? Baš mi treba žičara da se popnem jednom godišnje u Žbunje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here