Потписан споразум, за Новљане и Тивћане повлашћене цијене трајектног превоза

Споразум између Јавног предузећа за управљање морским добром, општина Херцег Нови и Тиват,  којим је дефинисан посебан цјеновник карата трајектне линије за грађане ове двије двије општине,  потписан је данас у Каменарима. Већ од сутра Тивћани и Новљани ће плаћати карту три еура.

Споразум су потписали директор ЈП Морско добро Младен Микијељ и предсједници општина Херцег Нови и Тиват Стеван Катић и Жељко Комненовић.

Комненовић, Микијељ и Катић

Подсјетивши да је последњих мјесеци било пуно проблема у функционисању трајектног саобраћаја, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је истакао да је укључивањем  у саобраћај трећег трајекта ситуација знатно боља.

-Више нема гужви, као што се може и видјети, за сада је ситуација по том питању заиста добра и мислим да ће се то тако наставити и у наредном периоду. Желим да се захвалим и господину Микијељу и Морском добру  и колеги Комненовићу на доброј  сарадњи коју смо имали до сада и ово је нешто што је свакако добро да и грађани Тивта и грађани Херцег Новог имају ове бенефите, односно да плаћају нешто ниже цијене карата од осталих који су у транзиту кроз овај наш уски простор у Бококоторском заливу, казао је Катић.

Он је истакао да ће се у наредном периоду залагати да се Херцег Нови и Тиват што брже повежу или подводним или подморским тунелом или мостом. Како је рекао од новца који је приходовао Поморски саобраћај до сада су се могла направити два моста или два подводна тунела.

-Па да смо направили један подводни овдје до Лепетана, други од Роса до Херцег Новог данас би имали пуно бржи и проточнији саобраћај  када је у питању Бококоторски залив јер знамо сви да је ова магистрала направљена 60-их година прошлог вијека и да су нам потребне брзе цесте, обилазнице, локалне обилазнице и далеко бржи проток саобраћаја него што је био у периоду за нама, закључио је Катић.

Грађани Херцег Новог и Тивта ће имати могућност куповине карата по повлашћеним условима, потврдио је директор Морског добра, Младен Микијељ.

-План је био да се један образац попуњава у нашој филијали у Лепетанима али кроз додатне консултације са представницима локалних самоуправа дошли смо до повољнијег рјешења јер су општине Тиват и Херцег Нови омогућиле да се ти захтјеви предају у њиховим грађанским бироима, казао је Микијељ.

Тиме ће, како објашњава бити задовољен јавни интерес, а у наредних мјесец, грађани ће добити квалитетан сервис.

Микијељ информише да је предузеће у минулих неколико дана, откако је започета наплата карата на трајектној линији, приходовало преко 50 хиљада еура.

-То је најбољи показатељ о каквом монополу је ријеч и шта је држава успјела да да на сумњив начин у приватне руке.  У протеклих скоро 20 година преко 200 милиона еура је отишло у приватне џепове, од данас ће средства ићи свим грађанима Црне Горе, казао је он.

Микијељ је истакао да је трајекта линија Каменари – Лепетане враћена држави кроз заједничко дјеловање локалних управа Херцег Новог и Тивта, Владе Црне Горе и Морског добра.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић је истакао да су обале Херцег Новог и Тивта сада ближе те да су, кроз преузимање трајектне линије али и потписивањем споразума, успјели да се заједнички изборе за јавни интерес.

-Сада слиједи један транзитни период у којем ће грађани да аплицирају за повољније цијене карата. Оно што могу рећи да општина Тиват ради на изради „лојалити“ картица које ће обухватити ову али и друге области, казао је Комненовић и истакао да је главна порука са данашњег догађаја да је одбрањен јавни интерес и да се отварају бројне могућности за подршку локалним заједницама а први бенефит је јефтинија карта за превоз трајектом, казао је Комненовић.

Заинтерсовани Новљани за куповину повлашћених карата, то право могу остварити на шалтеру грађанског бироа Општине, попуњавањем одређеног образца, а одговор ће добити наредног дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here