Потписан Општи колективни уговор – увећани коефицијенти, плаћен рад недељом

Фото: Влада ЦГ - са потписиваља ОКУ

Представници Уније послодаваца, Савеза синдиката, Уније слободних синдиката и Владе Црне Горе данас су потписали Општи колективни уговор. Документ, који је резултат социјалног дијалога и усаглашених ставова репрезентативних удружења послодаваца и синдиката, потписан је у Министарству рада и социјалног старања.

Једна од кључних новина Општег колективног уговора јесте да основи  за увећање зараде по основу рада ноћу, за вријеме државних и вјерских празника, прековременог рада, рада недјељом и двократног рада не улазе у минималну зараду, већ се обрачунавају на износ минималне зараде, што до сада није био случај.

Унапријеђени су основи за увећање зараде у дијелу за рад недељом, двократни рад и рад за вријеме приправности. Зарада за вријеме рада недјељом увећава се у износу од 80 одсто по часу, с тим што су због природе посла поједине дјелатности изузете тј. радна мјеста чија природа захтијева непрекидан рад, запослени у хотелијерству и јавном превозу. За запослене у области медија наведена норма је одгођена на рок од 6 мјесеци у којем се надлежне организације синдиката и послодавца обавезују да преговарају Грански колективни уговор за медије. Коефицијенти зараде су повећани у распону од 3.30 до 7 у односу на важеће 1.03 до 4.12.

У име Владе Црне Горе ОКУ је потписао министар рада и социјалног старања Адмир Адровић и том приликом истакао да му је посебна част што је овај уговор потписан јер представља један од најзначајнијих докумената за “свијет рада”.

-Овим уговором дефинисали смо одређена права која ће имати сви запослени у Црној Гори, нарочито у ситуацијама гдје нијесу закључени Грански колективни уговори и Колективни уговори на нивоу послодавца. Имајући у виду недостатак радне снаге у одређеним дјелатностима, сматрам да ћемо Општим колективним уговором значајно допринијети јачању мотивације људи, посебно младих, да остану у нашој држави, да код наших послодаваца траже радна мјеста. Сматрам да је то у интересу Црне Горе као државе, али и запослених и послодаваца, поручио је Адровић, додавши да су врата Министарства рада и социјалног старања отворена за наставак социјалног дијалога, којим се показало да је могуће постизати договоре који су значајни за све стране, казао је Адровић.

Генерални секретар Уније слободних синдиката, Срђа Кековић изразио је велико задовољство чињеницом да се социјални дијалог након скоро три године уздигао на, како је рекао, један много већи ниво.

-Данас смо закључили један кључни акт за свијет рада. Оно што нас у Унији слободних синдиката Црне Горе посебно радује је што се чини да је ово први корак ка равнотежи између приватног и професионалног живота, чему и Европска унија тежи, а знамо да Црна Гора иде ка томе да што прије постане чланица Европске уније. Након три године преговарања успјели смо да неке правне институте уведемо у те оквире. То је тај једнократни рад. Посебно желим да нагласим увећање зараде за рад недјељом. Пред нама има још много корака према тим достојанственим условима рада, али уколико буде овакав амбијент, какав је био непосредно пред закључивање Општег колективног уговора, онда вјерујем да ћемо и те кораке направити, поручио је Кековић.

Фото: Влада ЦГ- са потписивања ОКУ

Генерални секретар Савеза синдиката Црне Горе, Душко Зарубица казао је да предстоји још доста посла и да вјерује да ће наставити у овом духу.

-Овим путем и са овог мјеста позивам колеге синдикалце и послодавце на активнији рад и закључивање Гранских колективних уговора којих, знате, имамо врло мало. Вјерујем да ће потписивање Општег колективног уговора бити путоказ којим ће се убрзати потписивање квалитетних Гранских колективних уговора и Колективних уговора код послодавца. Као што знате, социјални дијалог је процес кроз који се мора доћи до компромиса. Тачно је да су ови преговори дуго трајали, али је тачно и да смо увијек преговарали с вјером у постизање тог компромиса. Осталим актерима у друштву и у држави потписивање овог уговора може послужити као примјер да не постоји проблем којем се, аргументалним дијалогом, стрпљењем и вјером у позитиван исход, не може наћи рјешење. С тога позивам све наше синдикалце да покажу солидарност, јединство и вјеру у социјални дијалог, додао је Зарубица.

Предсједник Уније послодаваца Предраг Митровић је казао да је та организација водила рачуна, прије свега о интересима послодаваца, као и да је имала једну посебну друштвену одговорност, која се прије свега односи на то да заштите запослене, да не иду у иностранство, да остану у Црној Гори у што већем броју, што је, како је рекао, једино могуће кроз социјални дијалог.

-С циљем да дамо шансу поготово младим људима, прихватили смо и неке можда мало „болне“ ситуације око ставова одређених чланова, али свакако са сигурношћу могу рећи да смо направили један веома значајан корак. Треба имати у виду да је социјални дијалог процес који ће ући у нову рунду, одмах након Нове године, казао је Митровић. 

Новим Општим колективним уговором се први пут у складу са одредбама Закона о раду ограничава трајање прековременог рада на 250 часова на годишњем нивоу, уз могућност другачијег уређења на гранском и на нивоу послодавца.

Унапријеђене су одредбе које се односе на зараду као основно примање запосленог. Коефицијенти зараде су повећани у распону од 3.30 до 7 у односу на важеће 1.03 до 4.12.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here