Постављен камен темељац, почиње изградња станова за полицијске службенике у Игалу

Данило Шарановић и Стеван Катић

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић и предсједник Општине Стеван Катић у присуству предсједника Синдиката безбједносних институција Младена Шушкавчевића, положили су данас камен темељац за будућу зграду Синдиката безбједносних институција у Игалу.

Пројектом је дефинисана изградња стамбено-пословног објекта укупне површине 3.666 m² са 53 стана, којим би се за 32 запослена службеника МУП-а и АНБ-а који живе и раде у oпштини Херцег Нови ријешило стамбено питање.

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић је подсјетио  да је изградња зграде заједнички пројекат Општине Херцег Нови и Синдиката безбједносних инситуција.

Данило Шарановић, министар унутрашњих послова

-Морам да нагласим најбитнију компоненту пројекта, а то је заједништво Синдиката и Општине Херцег Нови, који су показали добру вољу и сарадњу. Показали су како може да се иде напријед и да се ради добро када постоји договор и воља. Општина Херцег Нови је можда једна од најсвјетлијих примјера из реда локалних самоуправа када је у питању проактивност у сарадњи са системом државне власти и свим осталим дијеловима система. Општина Херцег Нови понављам води рачуна о сваком грађанину, без обзира је ли или није становник Херцег Новог, казао је Шарановић.

Како би одговорили на изазове које доносе борба против организованог криминала и и системске корупције безбједносни сектор мора да почива на  задовољном полицијском службенику, истакао је Шарановић.

-То су за нас база и темељ на ком треба да почива безбејдносни сектор. Свака наша иницијатива и потез биће подизање статуса полицијског службеника, враћање пуног угледа и повјерења у интегритет Управе полиције у цјелини, а један од начина да тај циљ остваримо јесте да са нивоа руководства Министарства унутрашњих послова поведемо рачуна о свим питањима које су од важности за полицијске службенике, рекао је Шарановић.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић је подсјетио да је овом тренутку претходило доста труда, много времена и енергије коју су уложили како Општина Херцег Нови, тако и надлежне институције и Синдикат, како би се коначно, послије више година, дошло до рјешења и реализације уговора за који је сагласност дала Скупштина општине Херцег Нови 2021. године.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-Овом приликом ћу подсјетити да је у овом пројекту ријеч о јавно – приватном партнерству између Општине Херцег Нови и осталих сувласника земљишта са којима је потписан уговор о заједничкој изградњи. Изградњом овог објекта за 32 припадника полиције биће рјешено стамбено питање, Општина Херцег Нови ће обезбиједити простор за пословање, а остали сувласници ће добити свој сразмјерни удио у стамбеном простору. Припадници полиције су ослонац функционисању сваког града и његовом развоју. О плановима и идејама за просперитет локалне заједнице не би могли говорити ако безбједност наших суграђана није на одговарајућем нивоу, а ми са задовољством можемо потврдити да је степен безбједности у Херцег Новом изузетно висок, истакао је Катић.

Према ријечима предсједника Синдиката безбједносних институција Младена Шушкавчевића сви су сумњали када су се 2020. године обратили Општини Херцег Нови да заједнички крену у пројекат за рјешавање стамбеног питања полицијских службеника у Херцег Новом.

-Јавили смо се на оглас и понудили предлог одрживог модела са којим би се ријешило стамбено питање одређеном броју наших колега, док би се за Општину и власнике парцеле обезбиједиле стамбене јединице. Наш предлог је прихваћен, потписан је и нотарски уговор и у име Општине и власника добили смо парцелу чија је вриједност у том моменту била 1 250 000 еура. Градиће се стамбени објекат са 53 стана, једним пословним простором , 36 гаража и 38 паркинг простора у дворишту зграде. По овом моделу општини припада пословни простор од 192 квадрата, а власницима парцеле станови у укупној квадратури 306 метара квадратних. Одређени број станова припашће извођачу у име компензације за пословни простор и бесплатне станове за власнике парцеле, што може да одржи овај пројекат, казао је Шушкавчевић.

Младен Шушкавчевић, предсједник Синдиката бебједносних институција

Запослени неће бити оптререћени до дана завршетка објекта са  додатним улагањима као ни учешћима.

-Пробаћемо са банкама да добијемо повољније кредитне аранжамне, него што су сада и очекујем позитиван исход и како би цијена стана била што мања. Цијена изградње објеката је 3 394 058 еура са ПДВ. Пројекат оптерећује износ комуналија који је преко 350 000 еура, иако је Општина запослене ослобидила плаћањања комуналија 50 %,  на остали број станова и гаража иде обрачун комуналија.  За овај пројекат Синдикат безбједносних институција обезбиједио је средства за плаћање укупног износа комуналног опремања, трошкове за израду пројектне документације, уплате Регионалном водоводу, и друге неопходне административне трошкове који прелазе 150 000 еура , казао је Шушкавчевић.

Службеник полиције Дарко Ранитовић,  члан Незавинског синдиката полиције питао је директно министра Шарановића да ли ће у расподјели станова у Игалу равноправно учествовати сви полицијски службеници из Херцег Новог, без обзира ком синдикату припадају.

Дарко Ранитовић, Независни синдикат полиције

-Министарство унутрашњих послова, на чијем сте ви сада челу, је опредијелило одређени износ финансијских средстава за рјешавање стамбеног питања за службенике полиције у Херцег Новом. Та средства су припала Синдикату безбједносних институција који у овом моменту данас искључује 60% полицијских службеника из Херцег Новог. Стога вас молим да провјерите да ли су средства уплаћена Синдикату безбједносних институција за рјешавање стамбеног питања колега из Херцег Новог и да добијемо тврдње од колега из Синдиката безбједносних институција да ће све колеге на равноправној основи моћи да учествују у рјешавању стамбених потреба, јер једино је тако праведно, казао је Ранитовић.

Министар Шарановић је казао да у Министарству унутрашњих послова сви запослени имају једнака права те да неће повући ниједан потез који ће некога фаворизовати или подредити. Поручио је и да неће дозволити да било ко „укршта копља или их ломи преко његових леђа“, те да се сви проблеми морају рјешавати договором унутар самог министарства.

На јавном позиву за изградњу овог стамбеног објекта изабрана је реномирана фирма “Роминг-Монтенегро“ из Никшића. Рок изградње је 24 мјесеца.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here