Поставка „Где су нестали здухаћи?“ спој материјалног и нематеријалног

Изложба под називом „Где су нестали здухаћи?“ Драгана Цицварића, кустоса Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно отворена је синоћ у Градском музеју Мирко Комненовић.

Поставка посматрачу преноси фолклор ових простора и вјеровање да постоје нарочити људи који су у стању да заштите своје имање, село или регију од деструктивног дејства временских непогода, објашњава директорица ЈУ Музеј и галерија Гордана Крунић.

-Здухаћеве врлине и снага су се могли видјети у вријеме сна, када дух напусти тијело, када су временске непогоде, олујни вјетрови, орканске кише, град и грмљавина, када крећу у борбу и спасавају усјеве, штите крај и људе. Као митолошко биће здухаћ има своју одређену територију коју штити, али да би заштитио село и крај, често одлази у борбу са другим здухаћима, казала је она.

Вјеровање у здухаће јако је и у традицији Црне Горе, наводи Крунић.

-У Боки је постојало вјеровање о људима натприродних моћи. Када с мора крене олујни југо, поклоници мита о здухаћима или како су их у Боки звали вједогоње на пучини виде обрисе армије италијанских, некада млетачких здухаћа, гдје се водила борба прекоморских здухаћа против брдских црногорских или арбанашких, рекла је Крунић.

Аутор поставке Драган Цицварић истикао је да му је тема здухаћа још током студија постала интересантна, нарочито због тога што је уникатна за наш регион.

-Са друге стране био је проблем како како једну такву апстрактну тему представити ликовним путем. Моја идеја и рад умјетнице из Ужица Тијане Јевтић уродили су плодом, успјели смо на неки начин да представимо тему уз помоћ паноа, коју можете да видите до 20. јуна. Ријеч је о цртежима који су комбиновани са фотографијама и на тај начин је добијена апстрактна слика, гдје је повезано и материјално и нематеријално, казао је Цицварић.

Изложба је плод међународне сарадње Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно и Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here