Поскупљење цигарета након празника

(Илустрација)

Редовно годишње усклађивања акцизног календара од 1. јануара утицаће на то да цигарете поскупе за око десет центи по паклици, преноси портал еКапија.

Неки заступници иностраних брендова цигарета већ су повећали малопродајне цијене, а остали ће то урадити након празника иако су увећану акцизу већ почели да плаћају.

Акцизе за цигарете у Црној Гори се усклађују на основу дугогодишњег календара у циљу постепеног приближавања високим акцизама у Европској унији.

Према саопштењу Управе прихода и царина специфична акциза на цигарете увећана је са 44 еура на 47,5 еура на хиљаду комада, док је пропорционална смањена са 26% на 24,5% од њихове малопродајне цијене.

– Акциза на фино резани дуван повећана је са 50 на 55 еура по килограму, а на бездимне дуванске производе са 100 еура на 145 еура по клиограму дуванске смјесе – наводи се у обавјештењу.

Ове промјене утицаће на повећање малопродајних цијена за класичне паклице цигарета за око десет центи, док ће увећање за бездимне дуванске производе бити веће.

Легални увоз дуванских производа за период јануар новембра 2022. године износио је 27,1 милион еура, док је у истом периоду 2019. године износио 12,8 милиона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here