Породица као најугроженија институција савременог друштва – предавање оца Николе Пејовића

Са предавања

У оквиру Васкршњег турнира у организацији Православног братства Спона, синоћ је у ресторану хотела „Плеј“ у Херцег Новом на заједничкој вечери, протојереј Никола Пејовић одржао предавање на тему „Породица – најугроженија институција савременог друштва“, саопштено је на сајту Црквене општине Топаљско-херцегновске spco-hercegnovi.com

Архијерејски намјесник херцегновски отац Обрен Јовановић, протојереј ставрофор

Учеснике овога турнира поздравио је намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, пожеливши свима топлу добродошлицу, да се осјећају као код куће, јер смо „сви ми у једној кући, један нам је Отац једна нам је мајка (Црква), тако да смо сви браћа и сестре у Христу.“ Отац Обрен је појаснио да сваке године Васкршњи турнир има одређену тему. Међутим, овогодишњи турнир није меморијалног карактера, већ има за циљ скренути пажњу на важност очувања институције Породице и Свете Тајне Брака у савременом друштву.

-Најприје својим присуством Господ благосиља Свету тајну брака, још више тиме што је прво записано чудо у Јеванђељу Христос учинио управо том приликом. Вино којим је Господ избавио од срамоте домаћина на свадби због немања довољно вина за званице, управо слика успјешног брака у којем Господ дјелује и од воде која симболизује ону првобитну свезу мужа и жене, која је трошна и пролазна, чини нераскидиву свезу љубави у Богу, која доноси плодове многе,  у спасењу и вјечном Животу у Христу, казао је отац Обрен.

Митар Кисјелица

Секретар за друштвену дјелатност и међународну сарадњу Општине Херцег Нови  Митар Кисјелица, поздравио је сабране, изразио радост и благодарност члановима ПБ Спона као и архијерејском намјесништву херцегновском због организовања спортско-духовних манифестација овога типа у нашем граду. Казао је да је херцегновско намјесништво увјек ту од помоћи Општини Херцег Нови у сарадњи приликом реализовања и осмишљавања разних племенитих догађаја и пројеката, као што Општина Херцег Нови, такође, препознаје значај мисије Архијерејског намјесништва херцегновског у нашем граду и пружа пуну подршку.

Услиједило је предавање оца Николе Пејовића старјешине саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици. Тумачећи јеванђелску поуку о чуду које је Господ учинио на свадби у Кани Галилејској отац Никола, између осталог, је закључио:

Старјешина Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици, протојереј Никола Пејовић

-Најприје самим својим присуством Господ благосиља Свету тајну брака, још више тиме што је прво записано чудо у Јеванђељу Христос учинио управо том приликом. Вино којим је Господ избавио од срамоте домаћина на свадби због немања довољно вина за званице, управо слика успјешног брака у којем Господ дјелује и од воде која симболизује ону првобитну свезу мужа и жене, која је трошна и пролазна, чини нераскидиву свезу љубави у Богу, која доноси плодове многе који врхуне у спасењу и вјечном Животу у Христу, поручио је отац Пејовић.

Данас, (недјеља, 19. мај) након саборне свете Литургије, наставио се спортски такмичарски дан на терену Полино спорт арене. Финална утакмица биће одиграна сутра (понедјељак) у 17 часова, након чега ће услиједити свечано затварање турнира, ревијална утакмица свештенства и додјела медаља.

Погледајте видео прилог предавања, пренесено са сајта spco-hercegnovi.com

 

 

2 COMMENTS

  1. Вино којим је Господ избавио од срамоте домаћина на свадби због немања довољно вина за званице ………….. Nemaština i siromaštvo u iskonskom hrišćanstvu nisu sramota. Doduše, ima i drugih, modernijih tumačenja….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here