Поријекло балканских народа у монографији Небојше Драшковића

Монографија „Господари гена у Црној Гори“ аутора Небојше Б. Драшковића, јединствен пројекат на регионалном нивоу, промовисана је синоћ у дворишту Куће нобеловца Ива Андрића. Уз аутора, о монографији је говорио и проф. др Саво Марковић.

Како је на промоцији казао проф. др Марковић, Драшковићева монографија тематски представља освјежење и помјера савремено знање.

– У овој књизи, иако се тешко одричемо уврежених знања, наведено је да нема ништа од оних вијек и по насељавања Словена у долину Карпата, него смо сви одавде отишли, или како би Руси рекли – одавде смо се сви расејали – казао је Марковић.

Осим писаних докумената, као траг за заувијек, остаје оно што је записано у ДНК, поручио је Драшковић.

– Генетика, у погледу изучавања халпогрупа, подјељена је на 20 мушких халпогрупа и 25 митохондријалних женских група насталих у палеолиту и неолиту. Тиме се открива и поријеклo људи на нашим просторима. На крају свих научних дисциплина и генетских домета долази се до старе изреке – сви су људи на свијету браћа – наводи он.

Драшковић се у генетско истраживање становника Црне Горе укључио 2009. године, на предлог Тање Ваљен са Медицинског факултета у Београду, са Институту за судску медицину ДНК лабораторије.

На промоцији је открио да је његова халпогрупа I2А, поред Црне Горе, најдоминантнија у Србији, Хрватској и БиХ. 

– Осим најстаријих, првих Европпљана, припадника халпогрупе I, који у Црној Гори и динарском окружењу живе и доминирају преко 23 хиљаде година, данас, од 20 мушких халпогрупа које постоје у свијету, 15 је заступљено у Црној Гори.

Драшковић у књизи појашњава развој и подјелу халпогрупа, а како је написао, Срби и Црногорци потомци су Илира, који су старосјдеоци на Балкану и од Лепенског вира и Винче је данашња веза са становницима Црне Горе, Србије и Далмације.

Сви историјски и етнографски докази указују да су динарски типови, људи звани Илири и Трибали, преци Срба, Црногораца, као и Хрвата и Бошњака, а не Албанаца, а то су потврдиле и генетске анализе путем утврђивања мушког хаплотипа код свих народа који говоре бившим српскохрватским језиком, закључио је Драшковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here