Порази наших селекција на старту, Карлсен сигуран

Шаховске селекције Црне Горе на старту Европског првенства у Будви забиљежиле су пораз.

Предсједник Европске шаховске уније, прослављени велемајстор Зураб Азмајпарашвили симболично је повукао први потез у партији Нино Бациашвили – Марсел Ефроимски у мечу на првом столу у конкуренцији дама, Грузија – Израел, док је члан УО Шаховског савеза Црне Горе и почасни потрпедсјеник Европске шаховске уније Веселин Вања Драшковић повукао први потез у партији Магнуса Карлсена у дуелу Норвешке против Словачке.

На старту такмичења поражена је од Јерменије упрвкос доброј игри, резултатом 2,5-1,5. Једини пораз претрпио је велемајстор Никола Ђукић у дуелу на другој табли са Габриелом Саргисјаном.

Денис Кадрић, Никита Петров и Лука Драшковић су упркос великој борби и доброј игри морали да се задвоље ремијима, а највише разлога за жалом има Денис Кадрић који је испустио бољу позицију у партији са Хаиком Мартиросјаном.

Млада репрезентација је поражена максималним резултатом од Израела. Поражени су: Александар Томић, Андреј Шуковић, Милош Печурица и Пеко Ђуровић

Трећа наша репрезентација поражена је од Турске резултатом 3,5 – 0,5, а једини реми изборио је омладински шампион Вук Милетић који је бијелим фигурама ремизирао са велемајстором Мертом Јилмазиелием.

Даме су са 3-1 поражене од репрезентације Србије, Матеја Поповић и Алена Скворцова су ремизирале са Јованом Ерић, односно Марином Гајчин, док су Александра Миловић и Николина Кољевић поражене од Теодоре Ињац, односно Аделе Великић.

Турнир је почео великим изненађењем у мушкој конкуренцији, први фаворит репрезентација Азербејџана, поражена је од екипе Данске, а херој Данаца је Мадс Андерсен који је савладао Шахријара Мамеђарова, некадашњег свјетског броја два, док су преостале три партије завршене ремијима.

Свјетски број 1 Магнус Карлсен славио је у дуелу са Јергушом Пехачем из Словачке, али његова побједа је била довољна само за неријешен резултат обзиром да је Виктор Газик савладао Арјана Тарија на другој табли.

У осталим дуелима у обје конкуренције фаворити су оправдали своју улогу и дошли до заслужених побједа.

Партије другог кола су на програму сјутра од 15 сати. Генерални покровитељи шампионата који се игра у хотелу Сплендид су Влада Црне Горе и Општина Будва.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here