Поново усвојен Закон о финансирању локалних самоуправа

Скупштина Црне Горе поново је данас усвојила измјене Закона о финансирању локалне самоуправе. Овим законом је између осталог предвиђено да се општинама у приморској и централној регији смањи удио у уступању прихода од пореза на доходак физичких лица. Закон о финансираwу локалних самоуправа усвојен је са 47 гласова за и три уздржана.

Након усвајања овог закона на сједници Скупштине Црне Горе крајем децембра, предсједник државе Јаков Милатовић је посланицима закон вратио на поновно одлучивање.

Наводећи разлоге поновног враћања Скупштини на одлучивање Закона о измјенама и допунама Закона о финансирању локалне самоуправе, Милатовић је навео да су усвојеним законом, поред осталог, уступљени приходи општина, по основу дијела прихода од пореза на доходак физичких лица према мјесту пребивалишта лица које остварује доходак, смањени за општине приморског и средишњег региона са досадашњих 50 на 40 одсто.

Наведено законско рјешење, како је додао, садржи недостатке и његовом примјеном у пракси би се остварили негативни ефекти по развој локалних самоуправа приморског и средишњег региона, посебно имајући у виду да су буџети тих локалних самоуправа усвојени у складу са важећим Законом, наведено је у образложењу.

Против Измјена закона о финансирању локалних самоуправа био је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић. Како је раније казао нови закон утицаће на пројекције Буџета за 2024. Сматра да се у приморске општине треба више улагати јер се из њих највише и приходује.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here