Поништење Јавног позива тражи 12 организација

У отвореном писму челницима Туристичке организације Херцег Нови и члановима Комисије за додјелу средстава подршке манифестацијама, 12 херцегновских организација, позива на расписивање новог Јавног позива. Оворено писмо преносимо у цјелости.

-Обраћамо се отвореним писмом, удружени и незадовољни начином на који је спроведен Јавни позив Туристичке Организације објављен 1. фебруара 2023. године. Појединачно смо сви као организације били презадовољни објавом Јавног позива у нади да ће коначно наш град и ТОХН на уређен и цивилизован начин подијелити буџетом планирана средства за манифестације, те да ће једино мјерило бити квалитет манифестација и садржаја, као и поштовање процедуре при одлучивању што је јасно наведено у тексту самог Јавног позива.

Данас, два и по мјесеца од Јавног позива и пола мјесеца од објављивања иницијалне Одлуке о додјели средстава, налазимо се у ситуацији да о пропустима у одлучивању по Јавном позиву ТОХН пишу државни и локални медији, да се ТОХН оглашава невјешто написаним реаговањима и изузетно спорним медијским наступима у којима се признаје неспособност спровођења Јавног позива те износе констатације на ивици легалности, док се цјелокупна јавност свему томе подругује и тиме наслађује.

Од читавог процеса је беспотребно направљена лакрдија, а на крају се испоставило да параметар за одлучивање није била документација тражена у Јавном позиву нити су то биле бодовне листе које су у Јавном позиву наведене као искључиви критеријум, нити квалитети манифестација и њихов утицај на промоцију града, већ лична познанства са једне стране и анимозитети према одређеним пројектима са друге. Додатно, чак нису нити опредијељена сва Јавним позивом и Планом и програмом предвиђена средства већ само њихов дио!

Ништа од онога на шта сте се сами обавезали пред законом и пред херцегновском јавности чланом 11 сопственог Јавног позива није испуњено! Члан 11 гласи: “Средства ће се одобравати према бодовној листи од највећег броја бодова наниже, до крајње расподјеле укупног износа средстава намијењених по овом јавном позиву.” За нас овдје не постоји било шта нејасно. За ТОХН, очигледно постоји.

Циљ овог саопштења није да уперимо прст у Туристичку организацију и набрајамо све учињене неправилности, већ да јавно позовемо одговорне у истој да прекину настали хаос, исправе процедуралне грешке, те санирају начињену штету кроз поновљени Јавни позив на којем ће заиста, како је законом и јавним позивом дефинисано, обрадити, систематизовати и бодовати пројекте (члан 15), те сходно ранг листи и опредијелити им друштвена средства као подршку (члан 11), а не понашати се као да се ради о личним или приватним средствима.

Позиције на којима се налазите носе велику друштвену и законску одговорност и не дају вам за право да правите разлике међу пројектима на основу субјективних параметара и личног укуса. Надамо се да заиста знате шта значи Јавни позив једног Јавног субјекта, и на шта вас та процедура обавезује, односно колику одговорност носи. Сами сте прописали неопходну документацију и бодовне критеријуме, сами сте писали план и програм по којем сте одредили износ од 100.000 еура за Јавни позив за манифестације и све сте то јавно објавили и јавно нас позвали да на таквом Позиву учествујемо.

Молимо вас искључиво и само да се држите сопствених ријечи и прописаних критеријума којих смо се држали и сви ми при аплицирању и да по њима поступите, за ваше лично и за добро града Херцег Новог, стоји у отвореном писму које потписују, HYPE фестивал Херцег Нови, НВО Кастел Нуово, НВО Међународни фестивал клапа Херцег Нови, НВО Руке, НВО Ника, Удружење љубитеља стрипова ХСФ, Карате клуб Бијела, Одбојкашки клуб Албатрос, НВО Јazz Bay, НВО Црногорска хорска асоцијација, КУД Слога Ђеновићи и Планинарски клуб “Субра”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here