Помоћ медијима за производњу садржаја од јавног интереса

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија расписало је два јавна позива за помоћ медијима. Истичу да ће кроз транспарентну и на објективним начелима заснованој помоћи расподијелити медијима 312.000 еура за прозиводњу медијског садржаја од јавног интереса, који ће подићи свијест грађанима о штетним утицајима ширења говора мржње и лажних вијести.

Из тог ресора су рекли да ће пружити финансијску подршку дневним, недјељним, локалним штампаним медијима и интернетским публикацијама те локалним јавним емитерима, с циљем опоравка од штетних економских посљедица изазваних пандемијом ковид-19 кроз два Јавна конкурса са опредијељеним износима: за дневне, недјељне, локалне штампане медије и интернетске публикације у износу од 162.000 еура и за локалне јавне емитере у износу од 150.000 еура.

Медијско тржиште је усљед кризе изазване пандемијом ковид-19 вируса, и значајним падом прихода од маркетинга, већ трећу годину заредом погођено негативним утицајима на одрживост, што се одражава и на услове за рад медијских радница и радника. Све то је пријетња очувању радних мјеста у медијској индустрији. Зараде новинара су незадовољавајуће, а медији генерално нијесу у стању да улажу у продукцију. Такође, појавом пандемије ковид-19 јавни дискурс преплављен је дезинформацијама и говором мржње, што се само додатно појачало након агресије Русије над Украјином. Због тога је за државу поред обезбјеђивања медијског плурализма, правовремено, објективно и професионално информисање јавности важније него икада – саопштено је из Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Како би јавност имала тачне, правовремене и квалитетне информације о темама које су важне за доношење одређених одлука сваког појединца, потребно је, кажу у Министарству, подићи свијест о разорним посљедицама ширења дезинформација и говора мржње.

-Министарство ће кроз два конкурса подржати производњу медијског садржаја од јавног интереса, како би се скренула пажња на изазове који се односе на ширење дезинформација и говора мржње, а при том оснажили медији у препознавању и сузбијању истих – поручују из тог ресора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here