ПОЛА ВИЈЕКА ТИВАТСКОГ АЕРОДРОМА – ПРИОРИТЕТ НОЋНО СЛИЈЕТАЊЕ

Аеродроми Црне Горе раде на завршетку процедуре која би омогућила ноћне летове на тиватској писти, казао је директор компаније Горан Јандреоски, поводом пола вијека од оснивања Тиватског аеродрома.

На захтјев некадашњег Југословенског аеротранспорта, 10. новембра 1971. године, Аеродром Тиват је добио одобрење за употребу класе „А“ и тај датум Аеродроми Црне Горе обиљежавају као дан оснивања.

Према ријечима Јандреоског, ово је значајан јубилеј за територијално можда малу Црну Гору, али коју баш овaј аеродром, на свјетској мапи, са неким изузецима, чини великаном. Тиватски Аеродром је, како је додао, од изузетног значаја за развој региона, црногорског приморја, туризма и привреде. Најављен је и завршетак процедуре која ће омогућити ноћне летове.

-Управо је ово мјесто туристима из читавог свијета приближило све црногорске љепоте, а црногорским привредницима, нарочито сектору туризма, омогућило да због близине Аеродрома буду конкурентни на свјетском тржишту, рекао је он.

Јандреоски се уздржао од изјашњавања о евентуалним концесијама јер, како је нагласио, држава треба да процијени у ком смјеру ће се, у будућности, развијати Аеродроми Црне Горе.

-Ипак желим да информишем да вриједно радимо на завршетку процедуре започете много раније, а која би и на овој писти, коначно, омогућила ноћно слијетање, напоменуо је он.

Издвојио је и то што су АЦГ наставили сарадњу са компанијом Нав Блу, која је у власништву француског Eрбуса, а новина је да је нови партнер у том послу СМАТСА, оператер за услуге навигације за Црну Гору и Србију.

-То је нужно, јер у ваздухопловству, када се нека процедура заврши, неко треће тијело мора да је верификује. Очекујемо да ће, када комплетирамо ове кораке, Агенција за цивилно ваздухопловство признати тај процес. Ипак, и када се читав тај круг заврши, не значи да је све спремно за ноћно слијетање, јер аеродром није сертификован. Због тога ће овај менаџмент, када се донесе коначна одлука о томе у ком правцу ће се развијати Аеродроми Црне Горе, дати све од себе да сертификује и аеродром у Тивту и аеродром у Подгорици, казао је Јандреоски.

Директор Аеродрома Тиват Владимир Прашчевић очекује да ће овај јубилеј бити почетак нове развојне фазе.

-Тако бисмо на прави начин одговорили захтјевима тржишта и као интегрални дио туристичке привреде пружили комплетнију понуду, навео је он.

Прашчевић је подсјетио и на богату историју Аеродрома.

-Данас обиљежавамо велики јубилеј, а то је 50 година од отварања и добијања употребне дозволе реконструисаног и модернизованог аеродрома Тиват. Простор на коме се налази аеродром је и послије Другог свјетског рата кориштен као летјелиште намијењено првенствено обуци цивилних и војних падобранаца, а од 1. маја 1957. године отворен је аеродром са мањим терминалом и контролним торњем, малом асфалтном платформом и травнатом полетно слетном стазом, подсјетио је Прашчевић.

Директор црногорских аеродрома истакао је сарадњу са Министарством капиталних инвестиција, које има веома важну улогу у усклађивању кључних пословних процеса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here