ПОЛА ВИЈЕКА ПРИЈАТЕЉСТВА НОВОГ МЕСТА И ХЕРЦЕГ НОВОГ – ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

196

Поводом обиљежавања 50 година партнерства, представници општина Ново Место из Словеније и Херцег Нови, потписали су протокол о сарадњи на подручју туризма, а у знак обиљежавања јубилеја, у парку библиотеке „Мирана Јарца“ откривен је споменик посвећен Херцег Новом.

Овом свечаном догађају претходио је програм у библиотеци „Мирана Јарца“ и састанак представника градова у тамошњој општини.

Протокол о сарадњи потписали су градоначелник Општине Ново Место Грегор Мацедони и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, у присуству директора Завода за културу, туризам и спорт Алеша Маковца и Далибора Вуковића из Туристичке организације Херцег Нови.

Томе је претходио и званичан пријем а нашу делегацију примили су градоначелник Мацедони и његов замјеник Боштјан Гроблер.

Мацедони је истакао да је поносан што је у прилици да као човјек који је на челу Општине Ново Место угости делегацију из Херцег Новог. Он вјерује да су све прилике за сарадњу два града искоришћене на прави начин, те да је ово добра прилика да са тиме обје стране наставе.

Ново Место је другачије од Херцег Новог али постоји доста потенцијала које треба развијати, казао је Гроблер истакавши да је веома срећан због пројекта на којем два града сарађују.

-Пројекат који се тиче туризма почели смо прије двије и по године, а када смо почели нисмо знали шта ће бити од свега тога. Што је даље одмицао пројекат, добијали смо бољи осјећај да можемо направити нешто у корист наших грађана, да постоји енергија. Можда смо различити, неко би рекао да смо индустријски град, али ја бих рекао да смо сасвим обичан град са зеленом природом, ријеком. Према ономе што смо видјели у Херцег Новом, везано за пројекат, мислим да има пуно потенцијала, много тога што се може направит, а то је и била сврха пројекта, казао је Гроблер.

На званичном пријему у библиотеци „Мирана Јарца“ градоначелник Мацедони је казао да се радује искреном партнерству са општином Херцег Нови.

-Привилегија је имати за партнера тако лијепо и посебно мјесто, мјесто сунца и мора, фестивала, разнолике културе и богате традиције, мјесто које здружује Средоземље и планине, мјесто као што је Бока Которска. То је мјесто у којем живе топли, непосредни људи, пријатељи, који су веома гостољубиви, казао је Мацедони и подсјетио на Празник мимозе који у фебруару оживи приморје и доведе госте у Херцег Нови.

Како је истакао, види могућност сарадње и у планинарском, излетничком туризму, а заједничко је горје Новог Места и херцегновски Орјен, као и на пољу индустрије, спорта, авантуристичког туризма.

Предсједник херцегновске Општине Стеван Катић казао је да Ново Место и Херцег Нови већ пуних пет деценија заједно расту, те да су протекле године показале искрену намјеру обје стране да јачају пријатељство и међусобно се подржавају.

– Од потписивања братимљења до данас изградили смо партнерство које може служити за примјер, како у дијелу сарадње локалних самоуправа, тако и у смислу дијалога, повјерења и разумијевања међу људима.
Много тога се промијенило од 1971. године када смо били дио исте државе, прошли смо кроз бројне изазове, али наше пријатељство је увијек опстајало и јачало, казао је Катић и поручио да грађани Херцег Новог не могу заборавити солидарност коју су показали запослени Новог Места након разорног земљотреса 1979, када су донирали своје зараде, а група добровољаца допутовала да помогне у обнови Херцег Новог.

-У знак захвалности и као симбол пријатељства, једна улица и насеље у нашем граду носе назив Ново Место.
Ову дивну причу није успјела да заустави чак ни глобална пандемија. Током протекле године наставили смо да планирамо и договарамо заједничке пројекте, а посебно је задовољство што данас имамо прилику да и лично о томе разговарамо.  
Сарадња Новог Места и Херцег Новог данас се огледа у учешћу на прекограничним пројектима, промоцији и афирмацији активности, као и у повезивању туристичких организација, невладиног сектора и културних, образовних и спортских установа, рекао је Катић.  


Он је подсјетио да су успостављене везе новског Музеја и галерије са Долењским музејем, као и Градске музике Херцег Нови са Местном годбом Ново Место. Организовани су Дани Словеније и представљање Новог Места на Празнику мимозе, а Караван 50.  фестивала Новомјештани су дочекали са осмјесима и загрљајима. Настављено је партнерство невладине организације Омладински центар Херцег Нови и Друштва за развијање простовољнега дела Ново Место, повезани женски кошаркашки клубови Приморје и Крка, а херцегновски средњошколци боравили су у пријатељском граду у оквиру пројекта угоститељских скола ГАТУС.  

-Радује ме што ће наша сарадња у области туризма сада бити и званично потврђена потписивањем споразума у оквиру прогама обиљежавања 50 година побратимства. То је сјајан увод и добра најава нових деценија успјешног пријатељства.
Херцег Нови је туристичка дестинација која се убрзано развија, град културе и богате баштине, општина са највећим бројем олимпијаца, управа која је орјентисана на увођење нових технологија и унапријеђење квалитета живота, рекао је Катић и истакао да су то све области у којима Херцег Нови жели да се умрежава са Новим Местом, како би заједничке замисли и иницијативе претварали у реалност.

-Желим да истакнем да је подизање споменика у част Херцег Новог гест који нас је одушевио, дирнуо и учинио захвалним.
Све учињено у протеклих пет деценија учврстило је наше везе и поставило темељ за будућност заједништва и сарадње.
 Пред нама су године у којима ћемо дијелити успјехе, међусобно се помагати, дочекивати једни друге и заједно се радовати новим иницијативама и сусретима.  Врата Херцег Новог за вас су увијек широм отворена, поручио је Катић пријатељима из Словеније.

Отправница послова амбасаде Црне Горе у Словенији Ана Зековић је подсјетила на значај јубилеја, не само за општине Ново Место и Херцег Нови већ и за Црну Гору и Словенију.

-Наше општине његују партнерски и побратимски однос већ 50 година, кроз сарадњу локалних самоуправа, важним сегментом билатералних односа Словеније и Црне Горе. Кроз размјену искустава, заједничким пројектима, контактима и повезивањем грађана Новог Места и Херцег Новог, у континуитету су снажене и релације на нивоу наших држава. Овај јубилеј прилика је и да се подсјетимо традиционалних пријатељских и веома садржајних односа наших држава у свим облатима – економији, култури, образовању, спорту, туризму. Такве односе прати интезиван политички дијалог на највишем нивоу. Још једном изражавам задовољство што сам у прилици да будем са вама и пожелим још повода за сусрет иза којих ће као и до сада стајати успјеси, заједнички резултати и још бољи и садржајнији односи Херцег Новог и Новог Места, закључила је Зековић.

Током програма у библиотеци, представник Херцегновског стрип фестивала Небојша Мандић уручио је директору библиотеке Луки Блажичу стрип „Горски вијенац“, а у музичком дијелу наступила је и новска клапа Кастел Ново.

У делегацији Херцег Новог су и предсједник Скупштине Иван Отовић, савјетник предсједника Општине Ненад Витомировић, Марија Ристић прес служба и протокол предсједника Општине и директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Миља Виторовић.

Програм обиљежавања јубилеја биће настављен сутра и у суботу.

Презентација кључних пројеката Општине Ново Место и Општине Херцег Нови биће организована сутра у 9 сати, такође у градској Општини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here