Појачан инспекцијски надзор током туристичке сезоне

Током туристичке сезоне приморске општине контролисаће 70 инспектора, од којих је 25 туристичких, казала је директорица Управе за инспекцијске послове Ана Вујошевић  која се данас састала са челницима Општине Херцег Нови.

-Тренутно имамо 18 активних туристичких инспектора, с тим што су у процедури запослења нови. Од 1. јула биће укључено још њих седам. Сви ће бити сконцентрисани на шест приморских општина. Трудићемо се да на најбољи начин одговоримо сезони и задатку, побринемо о уређењу купалишта,  поштовању правила о постављању плажног мобилијара, издавању фискалних рачуна, одобрењима за рад угоститељских објеката за које неће бити толеранције, броју спасилаца, казала је Вујошевић.

Ана Вујошевић, директорица УИП

Фокус радне инспекције биће запошљавање радне снаге, поготово за странце.

-Контролисаће да ли су радници пријављени и да ли су странци регулисали свој боравак и Црној Гори,  да ли посједују санитарне књижице. У складу са припремом и планом трудићемо се да све активности спроведемо на најефикаснији и најобјективнији начин, казала је Вујошевић.

Како истиче посебна пажња ће бити посвећена контроли издавања фискалних рачуна и изрицаће казне у складу са затеченим стањем.

-Апелујем на све привреднике да не користе парагон блокове, да морају да издају фискалне рачуне јер ће и Пореска управа да реагује из своје надлежности. Ту су казне веома високе и износе око 8.000 еура, казала је Вујошевић.

Сарадња Општине Херцег Нови  и Управе за инспекцијске послове је на завидном нивоу, казао је предсједник општине Стеван Катић и додао да ће  од  наредне године појачани инспекцијски надзор трајати три мјесеца, умјесто досадашњих два. 

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-Ми смо се договорили да наредне године појачани инспекцијски надзор буде од 15. јуна до 15. септембра, јер се сезона већ захуктала. На тај начин ће се ствари боље припремити и позивам наше суграђане и привреднике да поштују законске прописе. Очекујемо да инспекције одмах не крену са репресивним мјерама, али да документацију припреме на вријеме.

Састанку су присуствовали потпредсједник Општине Мирко Мустур, в.д. директора Управе локалних јавних прихода  Милован Баждар и начелница за инспекцијске послове Марија Бошковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here