Подршку станарима Улице „Орјенски батаљон“ дала НВО „Еколошко друштво Боке“

Невладина организација „Еколошко друштво Боке Которске“ далa је подршку становницима Улице „Орјенски батаљон“ који се противе изградњи градског хотела на уском, стрмом појасу између те улице и магистрале.

-Локација је стрма, уска, налази се између два пута, на мјесту гдје је било активирано клизиште и гдје је ГП „Првоборац“ урадио санацију пута, па је тада изграђен и тротоар са јужне стране улице. Планерски преседан је да је намјена ове локације, у два важећа општинска планска документа,  различита. У ДУП-у Србина (из  2009. године) ова локација је предвиђена за хотел, са смјерницама и планским условима на основу којих је инвеститор и урадио главни пројекат, спратности четири етаже, са 19 смјештајних јединица, у два објекта функционално повезана. Међутим, у ГУП-у , измјене и допуне за зону преко пута аутобуске станице, који је урађен након ДУП-а, али као плански документ вишег реда, иста локација има намјену за породичну кућу, наводи предсједница Друштва Оливера Доклестић.

Пројекат Градског хотела предвиђа само шест паркинг мјеста а 19 соба, па Доклестић пита гдје ће се паркирати остала возила.

-Колико оваква стрмина на кратком потезу може да обезбиједи добру саобраћајну рампу, како личним возилима, тако и камионима доставе и другим? Само шест  возила у шпицу сезоне, наводи Доклестић.

По ДУП-у Србина, како каже, магистрала се шири на три траке.

-Тротоар улице „Орјенски батаљон“ са горње стране (сјеверне) се укида да би се улица проширила на рачун њега, односно, направио нови тротоар са јужне стране, да би се предметној парцели за будући хотел дала већа ширина. Грађевинска линија за Градски хотел је свега 1,5 м, са сјеверне стране, уз улицу „Орјенског батаљон“, а што је у нормалним плановима од 2,5 м па навише. С јужне стране парцеле, уз магистралу, планер није предвидиоо ни заштитни појас Јадранске магистрале (који не би требао да буде испод 5,0 м, колико је било првобитно кад је изграђена магистрала) нити је одредио грађевинску линију. Ово значи да је „неко“ на волшебан начин путни појас најважније колске, магистралне саобраћајнице, припојио приватној парцели на којој се планира градња хотела. ДУП Србина предвиђа ширење магистрале на три траке, управо испред будућег хотела. Како и гдје,  пита Доклестић.

Поручује да постојећа вегетација није безвриједна, иако тако дјелује у својој запуштености, те да храстови, багреми и палме су најбоља  изолација станарима “Орјенског батаљона” од буке и емисије загађујућих супстанци из возила, са магистрале.

-Зеленило је, такође, дио нашег пејзажног амбијента, висока вегетација штити падину од ерозионих процеса, највише кишне ерозије. Занимљиво је и да је на локацији опстала канарска палма, једна од малобројних које су остале у животу у пошасти званој најезда сурлаша. То стабло палме  заслужује специјалну заштиту. Иначе, ДУП Србина има уцртан зелени појас уз магистралу, а који се “чудно” прекида на локацији будућег хотела и наставља у зеленој, заштићеној површини пејзажног уређења, испред објекта Црвеног крста, образлаже Доклестић.

Пита и хоће ли локална власт имати слуха да разумије и колико ће имати у себи демократског принципа да се поштује воља грађана.  Тврди и да граду не треба  градња свуда и на сваком мјесту јер је зеленило важније, као и пејзажно уређење.

3 COMMENTS

  1. Gospodo ekolozi uhvatite kese,metle,grabulje pa ocistite prljavstinu i deponije.Samo se javljate tamo gdje vam nije mjeste zbog licnih reklama pojedinaca……Ocistite more ,obalu,postavite kante,nadjite donatore to je svrha vaseg postojanja a ne samo po pirtalima ,televizijama i novinama ,izvadite ruke iz dzepova i zasucite rukave to je bas zadatak.

  2. Vala ste Milena u pravu. Imam butik u centru grada. I najbolji kupci su mi gosti iz Portonovog, Lazure, Bijele i Kamenara. Uvijek ih pitam dje su smješteni, pa iz prve ruke dobijam informaciju, da su svi po tim butik hotelima. Luksuznim hotelima. Ajte pustite vise da se grade ti hoteli. Trideset godina čekamo da se nešto pokrene i kada se krene malo na bolje, odmah skoče da ‘stite’ Boku i zelenilo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here