ПОДРШКА ФИЛМСКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ САЛАТИЋЕВОМ „ОТАПАЊУ ВЛАДАРА“

Филмски пројекат „Отапање владара“ ( „Melting of the ruler“) редитеља Ивана Салатића из Херцег Новог, у продукцији “Меандер Филма“ и српског копродуцента „Non-Aligned Films“, подржан је на конкурсу Филмског центра Србије у категорији мањинских копродукција.

Салатићев нови пројекат је неисторијски филм инспирисан црногорским брдима која су, у 19. вијеку, иако окружена Турцима, била једина слободна територија на Балкану. „Отапање владара“ је филм о овом и другим медитеранским просторима, о „племенитом дивљаку“ и његовом односу са западним свијетом.

Kомисија, у којој су били редитељи  Никола Љуца, Иван Икић и Мирослав Терзић, продуцент  Зоран Јанковић и генерални секретар Академије филмске уметности и науке Мирко Беоковић, сматра да ће Салатићев нови филм имати успјешан фестивалски живот и широку публику.

-Инспирисан Медитераном, његовом географијом, климом а прије свега историјом дугог трајања, „Отапање владара“ нас води у деветнаести вијек какав на филму ријетко виђамо, без потреба да се дух прошлих времена само реконструише, већ да се направи директан дијалог са прошлошћу као саставним дијелом наше садашњости. Филм је инспирисан историјским личностима и догађајима који су послужили као почетно полазиште за обликовање фикције о црногорском владару у коме се сукобљавају пјесничка усамљеност и сурове прилике живота једног географског простора. „Отапање владара“ се директно наставља на традицију историјских филмова Пазолинија и Роселинија, као и на ране филмове Живка Николића, који су истраживали однос менталитета и суровог пејзажа на јунаке и њихове поступке. Обзиром да су претходна два филма Ивана Салатића била приказана у оквиру филмског фестивала у Венецији, комисија сматра да се ради о филму који ће имати веома успјешан фестивалски живот и да је пред нама филм који ће несумњиво имати широку међународну рецепцију. Такође, на пројекту учествује велики број аутора и сарадника из наше земље, што је додатни аргумент да га Kомисија подржи, наведено је у образложењу комисије.

Како је објавио Филмски центар Црне Горе, пројекат „Отапање владара“ Ивана Салатића, чији су продуценти Јелена Ангеловски и Душан Kасалица, подржан је износом од око 43 000 еура.

Ово је други Салатићев дугометражни играни филм који је тренутно у фази развоја. Пројекат је претходно добио подршку на конкурсу Филмског центра Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here