Почиње реконструкција магистралног пута Тиват – Јаз

Фото: Влада ЦГ

Предсједник Владе Црне Горе  Дритан Абазовић присуствовао је данас церемонији почетка радова на реконструкцији магистралног пута М-2 аеродром Тиват – Јаз.

-Ово је велики дан за Црну Гору. Задовољан сам што смо дошли у ситуацију да почнемо радове и вјерујем да ћемо за двије године свједочити отварању булевара. Али ово је само почетак. Сви путни правци на приморју морају да се модернизују како би одговарали имиџу Црне Горе као престижне туристичке дестинације, казао је премијер.

Он је захвалио кинеским партнерима, руководствима општина и мјештанима Грбља на сугестијама којима су се унаприједили детаљи пројекта.

Генерални директор компаније „Shandong International Economics&Technical Cooperation Group“ Чаи Кун  казао је да је Црна Гора лијепа и пријатељска земља, те да ће унапређење саобраћајне инфраструктуре донијети више могућности за њен развој.

-Спремни смо да радимо са црногорском Владом на продубљивању међусобног разумијевања као и на промоцији развоја локалне економије преко имплементације пројеката, истакао је Кун.

Aмбасадор Народне Републике Кине Фан Кун, казао је да ће реконструкција магистралног пута М-2 помоћи свима да лакше путују до важних туристичких центара и омогућити већем броју туриста да уживају у величанственим пејзажима Црне Горе.

-Трансформација регионалног водовода ће олакшати свакодневни живот локалног становништва и побољшати укупан ниво управљања приморским градским општинама, истакао је амбасадор Кун.

На церемонији су говорили и Радомир Вуксановић, директор Управе за саобраћај и Борислав Иванковић, директор Регионалног водовода који су исказали очекивање у погледу поштовања пројектних рокова, како би се, како је наглашено, ријешиле неуралгичне саобраћајне тачке и обезбиједило уредније снабдјевање водом у општинама на овом дијелу црногорске обале.

Ријеч је о једној од најфреквентнијих и најоптерећенијих саобраћајница у Црној Гори, а дужина дионица која је предмет реконструкције износи 16 км. Траса будућег булевара пролази преко територије три општине: Тиват, Котор и Будва.

Реконструкција дионице подразумјева изградњу модерне саобраћајнице булеварског типа, која ће имати по двије саобраћајне траке у правцу кретања (укупно: 4 x 3,25м), обостране тротоаре (укупно: 2 x 2м) и раздјелни појас (2 м), а биће изграђен и нови цјевовод Регионалног водовода у циљу побољшања напајања водом у три општине.

У складу са захтјевима ЕБРД банке, из чијих се кредитних средстава финансира овај пројекат, за извођење радова је изабран кинески конзорцијум „Shandong International Economics&Technical Cooperation Group“, чија је понуда износила 53.915.261,77 еура без ПДВ-а.

Рок за завршетак радова је двије календарске године од увођења извођача радова у посао.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here