ПОЧИЊЕ ПРОЈЕКАТ ШКОЛИЦЕ СПОРТА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

ОШ „Илија Кишић“ од данас посједује полигон за школицу спорта који је најмјењен ученицима нижих разреда, како би још више пажњу посветили правилном тјелесном и развоју моторичких способности. Пројекат реализују Школски спортски савез, Управа за спорт и Министарство просвјете, науке културе и спорта, а главни спонзор на нивоу државе је Монте кредит. Уз зеленичку, интересовање да буду дио пројекта исказале су и ОШ „Орјенски батаљон“ као и ОШ „Милан Вуковић“.

Без спорта нема здравог живота, истакла је Снежана Мирковић, директорица школе, а оснажити овакав пројекат значи подржати ученике у том и сваком другом смислу.

-Захваљујем на спортском полигону који ће од данас бити у нашем власништву и томе се заиста радујем. Желим да овај спорт заиста заживи на прави начин и здушно подржавам све што има везе са нашим ученицима и њиховим правилним развојем и здравим стиловима живота, казала је директорица Мирковић.

Монтекредит, кредитна микроорганизација, од оснивања прије 22 године, дио прихода опредјељује за дјецу и програме њиховог развоја, казао је представник Игор Симовић.

-Препознали смо значај овог пројекта и подржали га на нивоу цијеле државе, а опште је познато да ми дио свог прихода увијек одвајамо за дјецу и њихов развој, нарочито дјецу која су слабије материјалог стања. Велика је ствар да у вријеме дигиталне технологије неко посвети пажњу спорту, као примарном у развоју дјечијег спортског духа и превентиве здравља, казао је Симовић истичући да су финансирали велики број пројеката у Херцег Новом када су у питању школе и вртићи и планирају да тако наставе.

Пројекат развоја школице спорта је настао након резултата испитивања Факултета за физичко васпитање које је спровела др физичке културе Нела Татар, а који је потврдио да се само 42,6% дјеце активно бави спортом од 636 испитаника из свих црногорских општина, објаснио је Будимир Вукићевић, предсједник Школског спортског савеза.

-Они активности упражњавају у спортским клубовима, а родитељи издвајају средства да би се та дјеца рекреирала. Зато смо одлучили да направимо бесплатну школу спорта за ниже разреде. Монтекредит за овај пројекат издваја 10 000 еура годишње, а максималну помоћ пружа МПНКС и Управа за спорт. Планирано је да буде још већи број учесника па ће се укључити и локалне самоуправе. Циљ нам је да дјеци отворимо полигоне, спортске сале, не смијемо их препустити улици јер смо сви свјесни колико је много социо-патолошких појава. Морамо нудити дјеци здраве стилове живота. Гојазност није само естетски проблем, већ и здравствени, а ту су и други деформитети као равна стопала или деформитет кичменог стуба. Очекујемо да ће се уз физичку вјежбу, која је основ свега, то смањити. Дјеца највећи дио свог времена проводе сједећи, а то све утиче на стварање деформитета, казао је Вукићевић и позвао да се што више школа придружи пројекту.

Пројектом су обухваћена дјеца од 1. до 5. разреда, а уз полигон они ће радити и по програму који такође спрема Школски спортски савез, казао је Јован Лепетић, координатор за Јужну регију и општину Херцег Нови

-Групе ће бити формиране у зависности од броја дјеце, сада морају бити у складу са епидемиолошком мјерама. Планирано је да то буде два пута седмично након наставе. Током вјежби на прелажењу полигона, укључени су сви мишићи дјеце. Уз рад са професорима, родитељи ће имати могућност да се са њима савјетују којем спорту су дјеца склона.

У сали су биле и ученице четвртог разреда које су нам казале да им је било веома занимљиво и лијепо прелазити полигон. Обећале су да ће наставити јер је ово прилика за одличан тренинг.

2 COMMENTS

  1. Je li to samo za kamere sad poziraju?
    Hoce li ucitelji i nastavnici i dalje pustiti djecu i prosetati malo do obliznjih kafica dok djecaci igraju fudbala a djevojčice se zabavljaju na onim polomljenim spravama i jure oko fontane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here