Почиње манифестација Његошеви дани у Херцег Новом

Представљењем публикације “Сумрак Ловћена” у понедељак 25. септембра у 20 сати у Дворани „Парк“ почеће манифестација Његошеви дани у Херцег Новом.

Манифестаца је организована поводом 210 година од рођења Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, а програми ће бити одржани током септембра, октобра и новембра.

Архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић у емисији „Новско поподне казао је да је публикација „Сумрак Ловћена“ изузетно значајна књига, која много говори о Његошу, о историји и сматрали су да би било најбоље да тиме отворие Његошеве дане.

-На овој вечери говориће Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Иван Петровић Његош, Јован Маркуш и Ђуро Лубарда у име Фондације Петра Лубарде.

Истакао важност одржавања ове манифестације у Херцег Новом.

-Сви знамо да је млади Раде Томов, прије него што је постао владика и господар Црне Горе прва своја писмена и знања учио управо у овоме граду, на Топлој у школи Јосифа Троповића. Још важније је оно што је Исидора Секулић записала да је Његоше на Ловћену запитао свога ђакона Ђурашковића; Јесте ли наручили и позвали мајсторе из Херцег Новог да зидају капелу? Ето још једнога разлога, поред школе у којој је Његош учио, зашто организујемо Његошеве дане поводом 210 година од његовог рођења”, казао је Јовановић.

Опширнији разговор са архијерејским намјесником Обреном Јовановићем погледајте у видеу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here