Почетак сарадње Херцег Новог и Инђије

Херцег Нови и Инђија започели су сарадњу, а први званичан корак у повезивању два града учињен је посјетом делегације Општине Херцег Нови, на позив Општине Инђија.

Развој туризма и привреде биће основни циљ сарадње, поручено је након пријема који је предсједник Општине Инђија, Владимир Гак уприличио за делегацију Херцег Новог, на челу са предсједником Општине, Стеваном Катићем.  На састанку је договорено да ће управе два града у наредном периоду радити на испуњавању предуслова за потписивање спразума о братимљењу.

„Очекујемо узвратну посјету Херцег Новом и да процедуралне ствари завршимо што прије, односно да Скупштина општине Инђија и Скупштина општине Херцег Нови усвоје повеље о пријатељству и братимљењу, како бисмо формално и приступили потписивању тог споразума“, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

„Заиста причамо о једном суштински братском и пријатељском односу између Инђије и Херцег Новог. Велико ми је задовољство што можемо да кажемо да је управо Херцег Нови прва општина из Републике Црне Горе која ће се братимити са Инђијом“, казао је предсједник Општина Инђија, Владимир Гак.

Имајући у виду да је Херцег Нови туристички, а Инђија привредни центар, челници два града сагласили су се да ће ове области бити у фокусу билатералне сарадње. Уз то, у плану је да спона међу двије општине буде спорт, јер бројне екипе из овог сремског града зимске припреме организују на херцегновској обали, као и повезивање у области културе.

„Херцег Нови је град културе, који има убједљиво највише културних дешавања и манифестација у односу на друге општине у Црној Гори, то су фестивали који имају традицију, као што је Празник мимозе који траје више од 50 година. Наш караван Празника мимозе обично током јануара и фебруара најављује фестивал обилазећи градове, тако да ће свакако и Инђија бити на тој рути већ за следећу годину“, рекао је Катић.

Он је додао да озбиљан потенцијал за успостављање размјене идеја и пракси постоји када је у питању развој здравственог туризма, с обзиром да Херцег Нови има Институт Игало, а Инђија бању Стари Сланкамен.

„Желимо озбиљну сарадњу када причамо о ономе од чега људи живе, а то су привреда и туризам, али наравно да је суштина у нечему што остаје иза нас, а то је да за наше општине, за нашу дјецу оставимо познанства, пријатељства и најбоље могуће утиске које ће свако од њих понијети из братског и пријатељског града“, поручио је Гак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here