Почели припремни радови за пут Монтросе, пројекти на Луштици око 20 милиона еура

Почели су припремни радови за изградњу пута Монтросе који ће спајати тиватски и новски дио полуострва. Тим поводом полуострво Луштицу, гдје је у току и изградња водовода, обишли су представници Општина Херцег Нови и Тиват и Управе за капиталне пројекте. Оба пројекта се финансирају из буџета државе.

Путни правац Монтросе у дужини од 8 километара, чији је извођач компанија Briv constrution, повезиваће новски и тиватски дио Луштице и допринијеће развоју овог подручја, казао је предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић.

-Луштица је велики потенцијал и има велики број инвеститора који ће у наредном периоду почети изградњу туристичких и хотелских капацитета. Надам се да ћемо за двије године имати завршен и путни правац Монтросе и водоснабдјевање, казао је Катић.

Он је подсјетио да је било захтјевно испоштовати процедуре да би радови почели, посебно када је ријеч о рјешавању имовинско правних односа.

-Када је ријеч о водоводу то питање је рјешено прошле године, а сада је завршен и већи дио експропријације која је омогућила да се уђе у припремне радове, али и главне радове за изградњу пута.  Око 75 % тих питања је ријешено, рекао је Катић.

Пројекат изградње пута захвата 1 200 метара тиватске општине, а како је истакао предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић инсистирали су да се пројекат измијени како не би захватао приватне парцеле.

-У сарадњи и договру са комплексом Луштица беј нашло се рјешење, што је била и почетна идеја да тај пут буде у захвату закупа овог великог инвеститора. Завршени су радови на путу МР2, МР1 што значи да ће путници који путују нашим заливом, у будућности имати директну везу са Росама, практчно до новог булевара који се гради између аеродрома Тиват и Јаза, казао је Комненовић.

Како је информисала помоћница директора Управе за капиталне пројекте Маја Делић, вриједност изградње водоводне инфраструктуре је преко 9,1 милион, а пута Монтросе 10,3 милиона еура, оба са ПДВ-ом.

-Планиран рок завршетка радова водоводне инфраструктуре је новембар 2025. године. И поред бројних отежавајућих околности, саме локације која је прилично захтјевна по питању организације и превоза и довоза материјала, радови теку планираном динамиком. Управа за капиталне пројекте је у претходном периоду уговорила и изградњу пута Монтросе, чија је вриједност радова 10, 3 милиона еура са ПДВ-ом. Припремне активности су отпочеле, а планиран рок за завршетак радова је 30 мјесеци.

Катић је казао и да динамику изградње водовода треба убрзати и најавио да ће радови трајати и током туристичке сезоне, јер се одвијају у вишим зонама. Додао је и да су завршени пројекти секундарне водоводне мреже за Клинце и Росе.

-И тај пројекат је приоритет за Општину Херцег Нови, да коначно Луштица добије воду. Данас је са нама и пројектант секундарне водоводне мреже када је у питању полуострво Луштица и драго ми је да су завршени пројекти за Клинце и Росе. Ми ћемо у наредних неколико дана када добијемо ревидован пројекат расписати тендер за извођење радова и за те двије секундарне водоводне мреже, тако да ће врло брзо вода стићи и до ових подручја. Настављамо са пројектовањем да вода стигне и до Жањица, казао је Катић.

Вриједност оба пројекта је око 20 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here